Jessica Rosencrantz tycker de rödgröna sviker förortens kvinnor.
1 av 4
Jessica Rosencrantz tycker de rödgröna sviker förortens kvinnor. - Foto: TT/TT
"Av rädsla för stigmatisering av förorten har politiker ofta sett mellan fingrarna på kriminaliteten och kvinnoförtrycket".
2 av 4
"Av rädsla för stigmatisering av förorten har politiker ofta sett mellan fingrarna på kriminaliteten och kvinnoförtrycket". - Foto: TT
"Moderaterna tar en av vår tids stora jämställdhetsfrågor på allvar – vi ser kvinnorna i förorten".
3 av 4
"Moderaterna tar en av vår tids stora jämställdhetsfrågor på allvar – vi ser kvinnorna i förorten". - Foto: TT
Jessica Rosencrantz (M).
4 av 4
Jessica Rosencrantz (M). - Foto: Riksdagen

Löfven sviker kvinnorna i förorten – så enkelt är det

Moderat riksdagsledamot: Både Löfven och Wallström väljer att stoppa huvudet i sanden för en av Sveriges största jämställdhetsfrågor – kvinnorna i förorten.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

En av Sveriges stora jämställdhetsfrågor är situationen för kvinnorna i förorten. Det är där den sociala och ekonomiska otryggheten är som störst. I dag ägnas alltför mycket av jämställdhetsdebatten åt symbolpolitik som kvotering i bolagsstyrelser eller könsneutrala toaletter, men de stora kritiska frågorna missas.

Fokus behöver i högre grad riktas mot det som sker i delar av våra förorter och kvinnornas utsatthet i den miljö som diverse våldsverkare skapat där. Det är kvinnorna som får betala priset för regeringens stelbenta arbetsmarknadspolitik och misslyckandet med att stoppa framfarten för kriminella gäng och extremister.

Polisen publicerade nyligen en rapport som pekar ut 53 områden i Sverige som i olika grad är utsatta för allvarlig brottslighet. I Stockholm återfinns bland annat Hallunda, Rinkeby och Tensta på listan över utsatta områden.

Vi som bor i Stockholm är medvetna om problematiken i dessa områden och att utanförskapet också riskerar att öka med integrationsutmaningarna. Kvinnor som har flytt förtryck och extremism i sitt hemland ska inte behöva vara otrygga i Sverige.

Ingen ska behöva möta en självutnämnd religiös moralpolis i en förort till Stockholm. Tyvärr står de rödgröna politikerna i regering och stadshus handfallna inför ojämställdheten i de här kvinnornas vardag.

Regeringen hoppas att problemen ska lösas av att Ylva Johansson får en utökad ministerportfölj med sikte på integrationen, trots att hon inte under några omständigheter får tituleras integrationsminister.

Samtidigt saknar majoriteten i stadshuset fortfarande en seriös politik för fler jobb och bostäder. Stockholms budgetunderskott växer dessutom kraftigt när Karin Wanngård (S) väljer att låna en miljard kronor i månaden till att finanserna bidragspolitiken. Den rödgröna oviljan att ta Stockholms problem på allvar gör att jag är orolig för utvecklingen i vår huvudstad.

Det är inte medelklassväljarna i Vasastan, Södermalm eller Aspudden som drabbas av den rödgröna saktfärdigheten. Det är kvinnorna i förorten som de rödgröna riskerar att döma till livslångt utanförskap och bidragsberoende med sin passiva politik.

Stefan Löfven har rest jorden runt och skrutit om att han leder världens första feministiska regering. Margot Wallström har slagit sig för bröstet om att Sverige nu för en feministisk utrikespolitik. Både Löfven och Wallström väljer dock att stoppa huvudet i sanden för en av Sveriges största jämställdhetsfrågor – kvinnorna i förorten. I stället väljer man att fokusera på jämställdheten för högavlönade kvinnor i bolagsstyrelser eller könsfördelningen inom den svenska diplomatkåren.

Moderaterna tar däremot ojämställdheten i integrationspolitiken på allvar. Vi kräver obligatorisk samhällsorientering för nyanlända. Vi vill återinföra målet om minst 20 000 poliser för att öka tryggheten.

Samtidigt vill vi sänka trösklarna in på arbetsmarknaden genom en förstajobbet-anställning. I dag ser vi hur allt för få arbetsmarknadsinsatser kommer utrikes födda kvinnor till del. Moderaterna föreslår därför att Arbetsförmedlingen ska jobba aktivt med uppsökande verksamhet mot kvinnor och se till att fler kvinnor får ta del av arbetsförberedande insatser. Vi är inte naiva inför problemen med den ojämställda integrationen och vi tar otryggheten i Stockholms förorter på allvar.

I Stockholm ska man vara lika trygg på Rinkeby torg som på Nytorget, kvinnor ska varken jagas av självutnämnda moralpoliser i Tensta eller Nacka och blåljuspersonalen ska kunna arbeta ostört i såväl Husby som Enskede.

Av rädsla för stigmatisering av förorten har politiker ofta sett mellan fingrarna på kriminaliteten och kvinnoförtrycket. Resultatet bli att det är den stora majoriteten av laglydiga människor som bor i dessa områden drabbas när polis och politiker drar sig tillbaka.

Moderaterna tar en av vår tids stora jämställdhetsfrågor på allvar – vi ser kvinnorna i förorten.

Jessica Rosencrantz,
Riksdagsledamot Stockholm, Moderaterna

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.