Ellen Juntti vill att dömda för vålds- och sexualbrott ska tvingas genomgå behandling.
1 av 3
Ellen Juntti vill att dömda för vålds- och sexualbrott ska tvingas genomgå behandling. - Foto: TT/TT
Ellen Juntti (M)
2 av 3
Ellen Juntti (M) - Foto: Riksdagen
"Intagna som vägrar delta i behandlingsprogram tar inte ansvar för sina brott och risken är stor att de fortsätter sin kriminella bana när de lämnar anstalten".
3 av 3
"Intagna som vägrar delta i behandlingsprogram tar inte ansvar för sina brott och risken är stor att de fortsätter sin kriminella bana när de lämnar anstalten". - Foto: TT

Det är nog nu – det måste bli hårdare tag mot sexbrottslingar

Moderat riksdagsledamot: Vi har tidigare uppmanat regeringen att skärpa reglerna om villkorlig frigivning. Nu vill vi skärpa dem ytterligare. Detta kräver vi i ett tillkännagivande till regeringen.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Om någon begått ett vålds-eller sexualbrott och dömts till fängelse är det viktigt att tiden på anstalt används på bästa sätt. Målet måste vara att den intagne ska sona sitt brott och komma ut som en människa som aldrig mer begår ett brott.

Ett sätt att minska risken för återfall är att den intagne genomgår ett behandlingsprogram. I dag är det dock helt frivilligt och en vägran att delta leder inte till några konsekvenser. Det är orimligt.

Moderaterna och Alliansen vill att regeringen ska överväga om personer som är dömda för våldsbrott bör ha en skyldighet att genomgå behandlingsprogram. En vägran att delta i ett sådant program ska få konsekvenser för den intagnes möjligheter att få permission och villkorlig frigivning. När det gäller någon som dömts för grova sexualbrott eller grova brott mot närstående, ska den som vägrar delta i behandlingsprogram inte få villkorlig frigivning.

Alldeles för många som avtjänat sitt straff återfaller i brott. Enligt Riksrevisionen återfaller 70 procent av de som avtjänat straff på anstalt. De flesta återfaller inom ett år. Att gå ett behandlingsprogram kan göra stor skillnad för den som dömts för ett brott.

Kriminalvården ser att behandlingsprogrammen gör att återfallen minskar. Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet anser hälften av de intagna som deltagit i ett program att risken att återfalla i brott minskar tack vare behandlingsprogrammet.

Innan jag blev riksdagsledamot arbetade jag som kriminalinspektör i Göteborg. Jag utredde bland annat grova kvinnofridskränkningar.

Många misstänkta återkom gång efter gång. Varje gång hade de blivit villkorligt frigivna efter 2/3 av straffet, trots att många inte deltagit i behandlingsprogram.

Vi har tidigare uppmanat regeringen att skärpa reglerna om villkorlig frigivning. Nu vill vi skärpa dem ytterligare. Detta kräver vi i ett tillkännagivande till regeringen. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är emot.

Intagna som vägrar delta i behandlingsprogram tar inte ansvar för sina brott och risken är stor att de fortsätter sin kriminella bana när de lämnar anstalten. När det gäller grova kvinnofridskränkningar kan detta innebära att kvinnor blir misshandlade och tvingade till sexuella handlingar. Det kan vi aldrig acceptera.

Ellen Juntti,
Riksdagsledamot i Justitieutskottet, Moderaterna
Tjänstledig kriminalinspektör

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.