Stockholm

Det är nog nu – det måste bli hårdare tag mot sexbrottslingar

Ellen Juntti vill att dömda för vålds- och sexualbrott ska tvingas genomgå behandling.
1 av 3
Ellen Juntti vill att dömda för vålds- och sexualbrott ska tvingas genomgå behandling. Foto: TT/TT
Ellen Juntti (M)
2 av 3
Ellen Juntti (M). Foto: Riksdagen
"Intagna som vägrar delta i behandlingsprogram tar inte ansvar för sina brott och risken är stor att de fortsätter sin kriminella bana när de lämnar anstalten".
3 av 3
"Intagna som vägrar delta i behandlingsprogram tar inte ansvar för sina brott och risken är stor att de fortsätter sin kriminella bana när de lämnar anstalten". Foto: TT

Moderat riksdagsledamot: Vi har tidigare uppmanat regeringen att skärpa reglerna om villkorlig frigivning. Nu vill vi skärpa dem ytterligare. Detta kräver vi i ett tillkännagivande till regeringen.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Om någon begått ett vålds-eller sexualbrott och dömts till fängelse är det viktigt att tiden på anstalt används på bästa sätt. Målet måste vara att den intagne ska sona sitt brott och komma ut som en människa som aldrig mer begår ett brott.

Ett sätt att minska risken för återfall är att den intagne genomgår ett behandlingsprogram. I dag är det dock helt frivilligt och en vägran att delta leder inte till några konsekvenser. Det är orimligt.

Moderaterna och Alliansen vill att regeringen ska överväga om personer som är dömda för våldsbrott bör ha en skyldighet att genomgå behandlingsprogram. En vägran att delta i ett sådant program ska få konsekvenser för den intagnes möjligheter att få permission och villkorlig frigivning. När det gäller någon som dömts för grova sexualbrott eller grova brott mot närstående, ska den som vägrar delta i behandlingsprogram inte få villkorlig frigivning.

Alldeles för många som avtjänat sitt straff återfaller i brott. Enligt Riksrevisionen återfaller 70 procent av de som avtjänat straff på anstalt. De flesta återfaller inom ett år. Att gå ett behandlingsprogram kan göra stor skillnad för den som dömts för ett brott.

Kriminalvården ser att behandlingsprogrammen gör att återfallen minskar. Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet anser hälften av de intagna som deltagit i ett program att risken att återfalla i brott minskar tack vare behandlingsprogrammet.

Innan jag blev riksdagsledamot arbetade jag som kriminalinspektör i Göteborg. Jag utredde bland annat grova kvinnofridskränkningar.

Många misstänkta återkom gång efter gång. Varje gång hade de blivit villkorligt frigivna efter 2/3 av straffet, trots att många inte deltagit i behandlingsprogram.

Vi har tidigare uppmanat regeringen att skärpa reglerna om villkorlig frigivning. Nu vill vi skärpa dem ytterligare. Detta kräver vi i ett tillkännagivande till regeringen. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är emot.

Intagna som vägrar delta i behandlingsprogram tar inte ansvar för sina brott och risken är stor att de fortsätter sin kriminella bana när de lämnar anstalten. När det gäller grova kvinnofridskränkningar kan detta innebära att kvinnor blir misshandlade och tvingade till sexuella handlingar. Det kan vi aldrig acceptera.

Ellen Juntti,
Riksdagsledamot i Justitieutskottet, Moderaterna
Tjänstledig kriminalinspektör

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.