Sverige är inte i något undergångstillstånd, skriver, Saga Bowallius (LUF).
1 av 3
Sverige är inte i något undergångstillstånd, skriver, Saga Bowallius (LUF). - Foto: Privat/TT
Saga Bowallius.
2 av 3
Saga Bowallius. - Foto: Privat
"I dag faller alldeles för många medborgare och politiker för den världsbild som förmedlas i media och av väljare, i stället för att undersöka och förmedla hur det faktiskt ligger till".
3 av 3
"I dag faller alldeles för många medborgare och politiker för den världsbild som förmedlas i media och av väljare, i stället för att undersöka och förmedla hur det faktiskt ligger till". - Foto: TT

Nej, Sverige håller inte på att gå under – tvärtom

Liberal: Det finns en utbredd känsla av flyktingkris, katastrof och kaos. Jag förnekar inte att vi står inför utmaningar, men det är oerhört viktigt att vi granskar vår världsbild kritiskt.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Flyktingkris. Katastrof. Kaos. Nationalstatens kollaps väntar runt hörnet. Endast genom att neka de personer som får uppehållstillstånd på grund av asylskäl kan vi skydda oss från detta krigsliknande samhällstillstånd. Endast genom att införa kostsamma, och för resenärerna krångliga, passkontroller kan vi rädda välfärden från att totalt implodera.

Är det verkligen så Sverige ser ut?

Sveriges BNP har ökat med 4,5 procent de senaste två åren. Det är mycket. Befolkningsandelen som arbetar har inte varit högre sen 1992. Hushållens disponibla inkomster har aldrig heller varit så hög som nu – faktum är att de har fördubblats sen 90-talets mitt. Svensk ekonomi går, för att citera Magdalena Andersson, som en nyproducerad Tesla.

Samtidigt hör vi inte om hur bra den svenska ekonomin går. Tvärt om hör vi nästan uteslutande att Sverige är otroligt ekonomiskt hotat, på grund av flyktingkrisen. Det skapar oerhört mycket kriskänsla, för oerhört lite kris.

Svensk ekonomi eller välfärd är inte i närheten av kollaps. Det finns idag ingen motsättning mellan god svensk ekonomi och ett generöst flyktingmottagande. De som argumenterar för att vi befinner oss i kris vill ofta hävda att de är sanningens budbärare och att det är dessa personer som tänker upplyst istället för att endast falla för känsloargument. Det stämmer inte. Kriskänslan är ett faktum. Men krisen är inte det. Och det måste vi våga prata om.

Visst har Sveriges bostadsmarknad problem. Visst har Sveriges arbetsmarknad problem. Att migrationsverket är överbelastat är också ett problem - men vi är inte på gränsen till kollaps. De utmaningar vi står inför idag är inte större än att vi kan lösa dem. Tvärt om. Det mesta blir bättre, och det är en riktning vi kan fortsätta i oavsett om vi tar emot många flyktingar eller inte.

Exempelvis finns många reformer som kan hjälpa till att lösa de utmaningar vi står inför. Genom att underlätta i plan- och bygglagen kommer fler bostäder byggas. Genom att införa marknadshyror kommer fler kunna skaffa sig en bostad. Genom att sänka ingångslönerna för nyanlända och bevara RUT-avdraget kommer fler nyanlända få sitt första jobb.

Funkar det inte? Då kan vi ändra oss sen – för flyktingkrisen är faktiskt inte en kris. Världen kommer inte gå under. Demokrati handlar inte om drastiska åtgärder som folket inte får tycka till om, utan den handlar om att testa sig fram. Det är så vi gjort i historien, och det är så vi bör fortskrida.

I dag faller alldeles för många medborgare och politiker för den världsbild som förmedlas i media och av väljare, i stället för att undersöka och förmedla hur det faktiskt ligger till.

Att dubbelkolla fakta tar inte mer än en minut. Samtidigt är det otroligt viktigt att vara välinformerad för att vara en god demokratisk medborgare och göra ett upplyst val. Risken är att vi annars fattar politiska beslut på en felaktig informationsgrund, vilket är förödande, inte minst för alla de människor som idag flyr från krig och förtryck.

Det finns en utbredd känsla av flyktingkris, katastrof och kaos. Jag förnekar inte att vi står inför utmaningar, men det är oerhört viktigt att vi granskar vår världsbild kritiskt.

På ett oerhört intressant panelsamtal jag var på nyligen ställdes frågan: Hur har flyktingkrisen påverkat just dig? Inte vad media har sagt. Inte vad någon på nätet talat om för dig. Inte vad du hört av din granne som hört av en vän som möjligtvis vridit på sanningen redan från början. Hur har just du påverkats? För kriskänslan är ett faktum. Men krisen är inte det. Det måste vi våga prata om.

Saga Bowallius,
Vice Distriktsordförande, LUF Storstockholm

/
/
/
Luf
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.