Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Asatron är den enda lösningen i ett traditionslöst Sverige

- 21/03/2016, 12:36 -
1 av 3

Privat/Privat/TT

Mattias Ericson.
2 av 3

Mattias Ericson.

Privat

Stenar Sonevang.
3 av 3

Stenar Sonevang.

Privat

Nordiska Asa-samfundet: Enda sättet att komma framåt är att hedra och minnas dem före oss. Att lära av historien och att inte ta vår vardag för given. Ge våra förfäder en tanke, ge naturen en tanke. Ge asatron en tanke.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nu efter kvinnodagen, när det har debatterats kom en viktig fråga upp. Kvinnor mår allt sämre. Varför har debatterats flitigt. Några saker tror vi då har glömts bort i debatten. Något vi anser att vi kan ha svaret på.

I dagens samhälle där rotlöshet och avsaknad av både rutiner och traditioner, där folk har mist sin grupptillhörighet. Där mår folk allt sämre. Vi ser det bland unga som äldre. Män som kvinnor.

Vi ska inte försöka förtränga bort att människan är ett flockdjur. Att vara del av något och att få känna sig behövd är en viktig del av vår natur.

Apropå natur så är en återgång till respekt för allt levande, natur som djur en väldigt viktig sak för oss. Nästan var och varannan dag läser man om övergrepp mot djur. Varför har vi tappat den respekten? Vi tror det också har med rotlösheten att göra.

Att vi skulle vara svaret på alla problem är det ingen som tror. Men en viktig del av livet och en del som gör att vi kan må bättre är asatron.

Vi värnar om vårt ursprung, våra traditioner och vårt arv. Vi vill inte att det ska glömmas bort vilket omänskligt slit som har föregått oss för att bygga upp norden. Bara det enorma arbetet som lades ned för att skapa en åker eller en väg. Nu när vi sitter vid det dukade bordet är det lätt att tro att det alltid varit så.

Att det alltid kommer vara så. Enda sättet att komma framåt är att hedra och minnas dem före oss. Att lära av historien och att inte ta vår vardag för given. Ge våra förfäder en tanke, ge naturen en tanke. Ge asatron en tanke.

Tillsammans kan vi återskapa den gemenskap som vi alla behöver, den respekt för djur natur och dom äldre som vi behöver för att finna vår plats i tillvaron.

Nordiska Asa-samfundet har som ett mål att bygga ålderdomshem i vår regi, där äldre ska kunna avnjuta lite guldkant efter ett långt liv. Ålderdomshem där våra äldre blir behandlade med respekt och känner igen sig i traditionerna.

Vi arbetar också för att kunna bygga asatempel eller asacenter där alla är välkomna för att lära sig mer, studera, träffa likasinnade och känna sin samhörighet. Detta är vi inte ensamma om. Liknande planer och arbete fortgår i våra nordiska grannländer.

Enbart tillsammans som en grupp, en nation eller som delar av norden kan vi komma vidare och må bättre.

Vi vill också poängtera. Vi är opolitiska och är inte exkluderande. Alla som skriver under på vår värdegrund och som känner att asatron är något för dom är välkomna. Vi gör ingen skillnad på ursprung eller färger. Vi står också bakom FN:s resolution om de mänskliga rättigheterna.

Tillsammans kan vi återföra Asatron till en framskjutande position i samhället och därmed återfå vår förlorade tillhörighet.

Vid Oden,

Stenar Sonevang,
Talesperson, Nordiska Asa-samfundet

Mattias Ericson,
Ordförande, Nordiska Asa-samfundet