Alexander Karim vill begrava uttrycket PK.
Alexander Karim vill begrava uttrycket PK. - Foto: TT

Alexander Karim: Nu tar jag farväl till dessa två ord: Politiskt korrekt

Debattören: Du kidnappades av de som ville förenkla. Du blev en slags besvärjelse att kasta över alla argument som var emot somligas önskan att bete sig, ja som idioter helt enkelt.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Alexander Karim är skådespelare.

Twitter: @AlexanderKarim

Minnesgudstjänst: måndagen den 21:e mars 2016

Ett uttryck skall gå i graven.

Det har använts flitigt och många kommer sörja dess bortgång, men tiden är kommen. Så jag tar härmed farväl av dessa två ord: Politiskt Korrekt. För många av oss var du PK.

Du var till nytta i dina tidiga dagar men hölls under dina senare år gisslan och användes för att fördumma diskursen hellre än gagna den.

Du var inte som Hen. Som ju hade en skakigare barndom men som många av oss kom att acceptera efterhand som vi vande oss. Nej PK, ditt livs bana tog en annan riktning. Dess gärning gav ett oönskat resultat.

Tidigt kunde du användas för att effektivisera samtalet och det funkade bra. Men det finns en punkt vid vilken effektiviseringen gått för långt. Du kidnappades av de som ville förenkla. Du blev en slags besvärjelse att kasta över alla argument som var emot somligas önskan att bete sig, ja som idioter helt enkelt.

Den som satte sig emot dumheten sades gå din maffias ärenden. Så var diskussionen klar. Du blev en imbecillens frizon dit hen kunde ta diskussionen för att inte behöva bemöda sig med att utveckla en egen tanke. "Allt har blivit så himla PK nu att snart får man ju inte säga nåt!" Den instinktivt tröge fick ammunition för sina lövtunna och ofta fascistoida argument.

Du skyddar tv-profiler som skamlöst pratar om "skäggbarn" och som sätter dubbla utropstecken när han pratar om ett pack som ska ut - Och nu, när den simplistiska retorikens fanbärare, Donald Trump, använder dig i sina argument för ett våldsammare USA, ja, PK, då är måttet rågat.

Jag har länge varit skeptisk till din existens, måste jag säga. Bara att sätta ordet Politisk framför Korrekt insinuerar att det är en fasad. Att ens korrekthet endast handlar om hur den uppfattas utåt. I den politiska arenan. Du menar säkert väl men du gör sådan skada, är jag ledsen att behöva meddela. Kunde du inte hetat nåt annat? Som "Vettigt"?

Är det PK att tycka att kvinnor ska ha lika lön eller är det Vettigt? Är det PK att sluta säga negerboll eller är det Vettigt? Är det PK att tycka att vi borde rädda så många liv som möjligt från krigets fasor eller är det helt enkelt Vettigt?

Nej, det går inte längre. Vi har förenklat länge nog nu. Du kämpade tappert in i det sista och återupplivningsförsöken kommer säkert aldrig att upphöra. Men för mig är du död, gamle vän. Och du måste gå i graven.

Av Ord är du kommen – blott ord skall du åter bli.

Alexander Karim

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
PK
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.