Stockholm

Varför bryr ni er om Bryssel när ni struntar i Turkiet och Irak?

Nada Khalid Jowhar skriver om terrorattackerna i Bryssel.
1 av 2
Nada Khalid Jowhar skriver om terrorattackerna i Bryssel. Foto: Privat/Faksimil/Twitter
Nada Khalid Jowhar.
2 av 2
Nada Khalid Jowhar. Foto: Privat

Debattören: Att betrakta terrorism som ett lokalt problem är att måla upp en bild utav det ”överlägsna” västerlandet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Nada Khalid Jowhar studerar mellanöstern- och nordafrikastudier och media & kommunikationsvetenskap på Stockholms universitet.

För två dagar sedan var det 13 år sedan USA invaderade Irak. Minns vi Irak? Hur många offra en tyst minut för att hedra de 600 000 människor som omkom i kriget?

Hittills har minst 26 personer dödats i attackerna som skakat Bryssel och hela Europa. För tre dagar sedan mördades fem personer i Istanbul och det senaste året har människor runt om i världen förlorat sina liv på grund av terrorism.

Ändå känner vi enbart sympati med västerlänningar. ”Närhetsagrummentet” håller inte längre. Sverige och Belgien är utan tveckan två viktiga länder i Europa.

Vi här uppe i Sverige har säkert mycket gemensamt med den belgiska befolkningen, däremot är det dags att börja inse, det är inte mer synd om dem bara för att de är européer.

11 septemberattackerna som anses vara det mest uppmäksamade terroristattackerna de senaste 16 åren fick väldigt blodiga konsekvenser. En månad efter attackerna inledde USA: före detta prident George W. Bush en militär kampanj tillsamans med Storbritanien och NATO-länderna.

Målet med kampanjen var att eliminara alla terrorist grupper runt om i världen och framför allt Al Qaida som misstänkts ligga bakom terrordådet i New York.

Kampanjen kallades för “Kriget mot terrorismen” och ledde till stora kriser i MENA-regionen under flera års tid.

Ett av länderna som mest påverkats av kampanjen är Irak, över en halv miljon människor förlorade sina liv och tusentals andra människor flydde landet.

Än i dag håller vi en tyst minut för alla de som miste sina liv i New York och bokstavligen blundar för de tusentals andra människor som mördats i Irak.

Detta har lett till att ordet ”terrorattentat” förknippas i våra sinnen med ”andra” delar av världen att det blivit så pass normaliserat att se människor utanför Europa lida.

Vi känner endast av ordets starka och brutala innebörd när vi själva påverkas av den. Att betrakta terrorism som ett lokalt problem är att måla upp en bild utav det ”överlägsna” västerlandet.

Människor i andra delar av världen drabbas av dessa typer av attacker dagligen utan att uppmärksammas på samma sätt. För att få slut på krig och terror bör omvärlden gemensamt agera. Vi är helt enkelt i behov av att sörja globalt.

Nada Khalid Jowhar

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.