Ronja Pyyaho vill att vi skippar äggen i påsk.
1 av 3
Ronja Pyyaho vill att vi skippar äggen i påsk. - Foto: Privat/TT
Ronja Pyyaho .
2 av 3
Ronja Pyyaho . - Foto: Privat
"Välj bort djurplågeriet och njut av ett vegetariskt påskbord istället".
3 av 3
"Välj bort djurplågeriet och njut av ett vegetariskt påskbord istället". - Foto: TT

Säg nej till djurplågeri – säg nej till ägg i påsk

Debattören: Det är dags att sluta hyckla. Vi kan inte fortsätta upprepa det eviga gamla mantrat "djuren i Sverige har det bra", det är en ren och skär lögn.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Ronja Pyyaho (fd. Berglind) är 23 år och debattör.

Ett av de livsmedel vi förknippar allra starkast med påsken är ägg. Äggen har historiskt sett representerat liv och symboliserat Jesu uppståndelse på påskdagen.

Det är ingen överdrift att säga att vi fullkomligen vräker i oss ägg under påsken – bara under påskaftonskvällen beräknar Svenska ägg att det kommer gå åt 6 miljoner ägg i timmen.

Lidande för människans frossa blir förstås hönan bakom ägget.

Redan i industrin som föder fram äggläggande hönsen börjar misären. Inga djur i äggläggningsindustrin får någonsin träffa sina föräldrar, utan äggen kläcks i kläckningsmaskiner.

Därefter kommer fabriksarbetarna att könsbestämma flera hundra kycklingar per timme, varav hönkycklingarna är de enda som har ett ekonomiskt värde.

Höns i äggläggningsindustrin är nämligen avlade till att lägga extrema mängder ägg, 320 ägg per år, medan höns i köttindustrin istället är hårt avlade för att växa sig till slaktvikt på 35 dagar.

Tuppkycklingarna som föds i äggläggningsindustrin anses därför inte fylla någon funktion utan dödas när de är ett dygn gamla, om ens det, oavsett om de fötts upp i en ekologisk eller konventionell produktion. Det rör sig om 15 000 tuppkycklingar per dag, bara i Sverige.

17 procent av hönkycklingarna kommer att få bo i burar. Dessa burar är så små att vardera höna har ett personligt utrymme motsvarande knappt ett A4-papper.

Många tror att frigående ägghöns har haft ett bra liv. I själva verket hålls de hönor som är frigående inomhus i onaturligt stora flockar om flera tusentals individer, varav djurskyddslagen tillåter nio hönor per kvadratmeter. Dessa hönor kommer aldrig någonsin att få vara ute och sprätta i jorden och känna solen i sina nackar.

16 procent av ägghönsen hålls i ekologisk produktion, och dessa kommer endast under sommarmånaderna att få möjlighet till utevistelse, och trängs ihop i stora flockar med 5 andra individer per kvadratmeter.

Det är naturligt för höns att leva i små flockar: hierarkin börjar svikta när flocken innefattar fler än 40 individer, och när det är fler än 100 hönor kan de inte längre känna igen alla flockmedlemmars ansikten. Att leva på en liten yta med flera tusen andra flockmedlemmar är förstås väldigt stressande.

Det är vanligt förekommande att hönorna i äggindustrin utvecklar beteendestörningar som att hacka på andra kycklingar, rycka bort deras fjädrar eller till och med kannibalism.

När hönorna sedan är ungefär 1,5 år gamla kommer de inte längre att lägga ägg i samma höga takt och då låter vi dem inte leva längre. Hade hönorna inte dödats i förtid hade de kunnat leva i sju år till.

Vad ger oss människor rätten att bestämma under vilka premisser ett liv ska födas och dö? Varför väljer vi att tillfredsställa våra smaklökar i fem minuter på bekostnad av andra individers frihet?

Det finns inte ett enda hållbart argument som kan försvara äggindustrin, framförallt inte när vi lever i ett samhälle där smakrik vegetarisk mat är både lättillgänglig och lättlagad.

Det är dags att sluta hyckla. Vi kan inte fortsätta upprepa det eviga gamla mantrat "djuren i Sverige har det bra", det är en ren och skär lögn och det är alla ni som köper ägg som upprätthåller och möjliggör den grymhet som försiggår mot hönsen.

Välj bort djurplågeriet och njut av ett vegetariskt påskbord istället.

Ronja Pyyaho

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skippar du äggen i Påsk?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.