Andreas Nordvall, vice ordförande från Djurens Rätt Göteborg, skriver om äggindustrin och hanteringen kring djuruppfödningen.
1 av 3
Andreas Nordvall, vice ordförande från Djurens Rätt Göteborg, skriver om äggindustrin och hanteringen kring djuruppfödningen. - Foto: Privat/TT
Andreas Nordvall.
2 av 3
Andreas Nordvall. - Foto: Privat
"Det bästa för djuren vore förstås i fall vi människor inte födde upp dem för att bli produkter åt oss, men alla förbättringar är ett steg på vägen dit."
3 av 3
"Det bästa för djuren vore förstås i fall vi människor inte födde upp dem för att bli produkter åt oss, men alla förbättringar är ett steg på vägen dit." - Foto: SVENSKA DAGBLADET/TT

Låt inte svenska hönor plågas ihjäl för några kokta äggs skull

Debattören: Det talas ofta gott om det svenska djurskyddet, men för alla tuppar och hönor i äggindustrin är det inte så imponerande. Första steget är att förbjuda äggproduktion i bur.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Andreas Nordvall är vice ordförande och ledamot i styrelsen för lokalorganisationen Djurens Rätt Göteborg.

På dagtid arbetar han som teknisk konsult.

Påsken närmar sig och med det väntas också en högre konsumtion av ägg, men alla vet kanske inte konsekvenserna av sin äggkonsumtion. För varje köpt ägg är det hönor och kycklingar som får betala.

Äggproduktionen är skild från produktionen av kycklingkött. Två olika raser av hönor har avlats fram där ägghönan avlats till att kunna lägga 300 ägg om året. Det är en produktion som skulle vara helt ohållbar för en vild höna.

Trots allt så är ju varken vilda eller tama hönor äggmaskiner. Däremot har ingen industrikyckling träffat sin mamma då de kläcks i maskiner. Tuppkycklingarna hinner inte uppleva mycket mer än sin saknad efter sin mamma då de omgående gasas ihjäl, i snitt 15 000 varje dag bara i Sverige.

Tuppkycklingar lägger varken ägg eller växer snabbt nog för att vara lönsamma för köttproduktion, i och med sin avel. Det är ett kort liv fyllt endast av stress och lidande. För hönskycklingarna väntar ett längre liv men mer lidande.

De flesta hönorna lever så kallat frigående tillsammans med upp till 3000 andra hönor, en väldigt mycket större grupp än vad hönor mår bra av.

De får vara nio stycken hönor per kvadratmeter, sex stycken för KRAV-produktion. KRAV-hönor får också vara ute några månader om året men alla har inte sådana möjligheter.

Cirka 17 procent av Sveriges 7,5 miljoner ägghönor lever sina liv i bur. Vid ett och ett halvt år dödas hönorna då deras kroppar inte längre kan producera ägg i en lönsam takt.

Det talas ofta gott om det svenska djurskyddet, men för alla tuppar och hönor i äggindustrin är det inte så imponerande. Första steget är att förbjuda äggproduktion i bur.

Det är en kamp vi i Djurens Rätt för och något som Sveriges politiker borde prioritera. Det gör det inte bra för hönorna, men rent relativt bättre. Ett andra steg skulle kunna vara att göra som Tyskland, de har förbjudit att tuppkycklingar i äggproduktion dödas direkt efter att de kläckts.

Det bästa för djuren vore förstås i fall vi människor inte födde upp dem för att bli produkter åt oss, men alla förbättringar är ett steg på vägen dit. Att som konsument välja äggfritt, särskilt nu i påsk, är en stark stödaktion för hönor och tuppar.

Påsken kan så klart fortfarande firas av den som vill, men med äggfria alternativ.

Jag skriver inte detta för att peka finger mot konsumenter, målet är att informera om animalieindustrins konsekvenser. Och göra det möjligt för konsumenter att göra medvetna val och undvika sådant som de egentligen inte kan stå för.

All information om den svenska produktionen här ovan går att hitta på Djurens Rätts hemsida.

Vi tror inte att människor vill orsaka att andra medvetande varelser lider, men för konsumtion baserad på god etik krävs också kunskap.

Andreas Nordvall,
Vice ordförande, Djurens Rätt Göteborg

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.