Lördag 4 Dec
Stockholm

​Vi borde sluta gnälla och i stället vara tacksamma över den svenska skolan

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Debattören: Jag vill inte påstå att skolan är perfekt, självklart finns det saker att förbättra. Men det finns också så mycket bra. Skolan ger oss kunskap och en framtid. Vi får detta gratis

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Maja Holmgren är 19 år och boende i Boliden.

Jag reagerade starkt när jag läste artikeln ”De vuxna fattar inte – skolan förstör våra liv” skriven av Lindita Ann-Charlott Bunyak. Det första jag vill säga är att vi borde vara oerhört tacksamma för att vi överhuvudtaget får gå i skolan. Svenska ungdomar måste ha blivit fruktansvärt bortskämda på senare tid.

För många barn och ungdomar i världen är det inte en självklarhet att få gå i skolan och man ser en utbildning som grunden för sin framtid. För många är det en dröm att få börja skolan och samtidigt sitter lata ungdomar i Sverige och klagar för att man inte orkar ta sig upp ur sängen på morgonen och gå till skolan.

Var och varannan dag ser jag artiklar och inlägg på Facebook om hur svenska ungdomar klagar på pressen i skolan, hur läxorna tar upp hela ens liv och hur omöjligt det är att uppnå ett A i betyg.

Jag själv har inte upplevt detta men jag kan förstå att många ungdomar känner sig oerhört stressade över att uppfylla alla ”krav” som samhället ställer på en. Att man bör vara vältränad, duktig i skolan, ha många kompisar, vara snygg, ha många fritidsintressen och så vidare.

Men jag tror att vi istället för att klaga på den press vi känner över detta, bör försöka bortse från dessa krav. Ingen människa är perfekt, och man kan ställa sig frågan: vad är perfekt? Om man tycker att det är fel med dessa skönhetsideal och krav på hur man ska vara så kan man ju helt enkelt skita i dem och vad andra tycker om ens utseende istället för att må dåligt över pressen.

Det finns många som känner att de får bättre självförtroende om de är snygga och har sminkat sig. Detta kan jag också känna ibland, men varför i hela världen ska folk se på en bättre för att man är snyggare.

Du skriver i din debattartikel att ”dagens samhälle bygger på skönhetsideal”, och ja, det gör den. Men samhället är vi. Och tycker man inte att det är okej, så får man väl sluta följa strömmen och säga ifrån.

Skolan kan ibland vara stressig, med mycket prov och läxor. Men det är tänkt för att förbereda oss, kanske inte bara genom kunskap, utan kanske just genom att lära oss hantera dessa stressiga situationer. Är det en skola utan prov och läxor och krav som dagens ungdomar vill ha.

Jag anser att man måste tåla lite press, livet kan inte bara vara en dans på rosor. Ibland måste man kämpa för att få det man vill ha eller nå dit man vill komma. Om man lever sitt liv med inställningen att man inte ska behöva anstränga sig överhuvudtaget så kommer man inte långt.

Att studiebidraget blir indraget om man inte kommer till skolan är väl ganska naturligt. De pengarna är till för att vi ska kunna studera. Det är lika självklart som att du inte får någon lön om du inte kommer till jobbet.

Du påstår också att det i princip är omöjligt att få A i betyg, vilket inte alls är sant.

Jag vill inte påstå att skolan är perfekt, självklart finns det saker att förbättra. Men det finns också så mycket bra. Skolan ger oss kunskap och en framtid. Vi får detta gratis, eller vi får till och med betalt för det. Rätten till skola borde ses som ett stort privilegium!

Maja Holmgren

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela