Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

”Haru mens eller?” – nej, men du har slut på argument

Har jag en åsikt, ja, då har jag mens. Brusar jag upp lite i en diskussion, ja, då har jag mens.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

”Haru mens eller?” må vara det sämsta ”motargumentet” genom tiderna. Jag blir tokig på alla människor som slänger den där meningen/frågan till höger och vänster i diskussioner, argumentationer och så vidare.

Jag känner att det är ett slags stopp. Ett stop där motparten inte längre vet vad hen ska svara och istället försöker hoppa på den andre på ett sätt som är menat som nedvärderande.

Har jag en åsikt, ja, då har jag mens. Brusar jag upp lite i en diskussion, ja, då har jag mens. Försöker jag förklara något på ett sätt som kan uppfattas som väldigt känslomässigt, ja, ni fattar vid det här laget – då har jag mens.

Hur kan man ens tro, när man slänger ur sig denna mening, att man kommer någon som helst vart i diskussionen? Hur kan man tro att detta ens skulle vara relevant, om man har mens eller inte, gentemot sina argument? Varje gång jag ser dessa ord i en lång Facebook-konversation blir jag, på riktigt, lika chockad då det inte bara tolkas som nedvärderande gentemot den person den andre försöker hoppa på utan också mot kvinnor i ett generellt sammanhang.

På senare år har ordet mens blivit tabu på ett sätt där man inte alls pratar om det. Det har även blivit ett otroligt korkat motargument från parter som inte längre kan vinna diskussionen. Det har blivit något negativt som grundar sig i att kvinnor som har mens är svaga, att kvinnor med åsikter har mens och är därmed, återigen, svaga.

Att man inte längre kan vara passionerad i ett ämne utan att ha mens är för mig helt osannolikt. Något som förbluffar mig ännu mer är att det faktiskt är kvinnor, många gånger, som använder sig av denna fras både till män och andra kvinnor.

Det de inte förstår är att de egentligen nedvärderar sig själva. Jag har mens och åsikter. Jag är passionerad som person och inte definierad av min mens. Jag är jag, med eller utan mens.

Många kommer tycka att denna text är för dramatisk. Att jag tar denna mening till överdrift då de personer som använder sig av den ”bara skojar”.

Jag kanske är en dramaqueen. Eller så kanske jag bara har mens.

Jennifer Jakobsson

”Haru mens eller?”

Mer:

Studenten hyllas för sitt mensinlägg: "Skäms inte över att du är människa"