Linda Tholin skriver om fördomarna kring feminism.
1 av 3
Linda Tholin skriver om fördomarna kring feminism. - Foto: Privat/TT
Linda Tholin.
2 av 3
Linda Tholin. - Foto: Privat
"Jag ska vara tydlig. Feminism kan se ut på olika sätt. Det finns olika grenar inom feminism, och det är upp till var och en hur en ser sig själv och hur en tolkar in det ordet. Ordet feminism betyder olika saker för olika feminister."
3 av 3
"Jag ska vara tydlig. Feminism kan se ut på olika sätt. Det finns olika grenar inom feminism, och det är upp till var och en hur en ser sig själv och hur en tolkar in det ordet. Ordet feminism betyder olika saker för olika feminister." - Foto: JONAS EKSTROMER/TT

Ja, jag är feminist – nej, jag hatar inte män

Debattören: Att vi vill bli behandlade lika. Vi vill nå en politisk, ekonomisk och social jämlikhet mellan könen. Så var kommer manshatet med i bilden? Var är den manshatande feministen som hatar alla män?


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Linda Tholin är 23 år, norrlänning, bosatt i Stockholm.

Linda pluggar genusvetenskap på Stockholms Universitet, och jobbar i en klädbutik.

Ibland kan jag undra om det finns någon form av handbok med argument och kommentarer mot feminism. Jag får nämligen höra samma sak varje gång av personer som inte delar mina åsikter om vikten kring jämställdhet.

Samtalen ser i princip alltid likadana ut. Jag vet i förväg vad jag ska få för svar och vart samtalet kommer att leda. Den främsta myten är manshatet.

"Feminister är ju manshatare".

Det blir ofta kommentaren jag får till följd på att jag utnämner mig själv som feminist inför en ny bekantskap eller främling.

Manshat är till synes det första ordet som kopplas samman med feminism. Det är av egen erfarenhet det första ordet som en icke-påläst eller engagerad person möter mig med.

Jag respekterar att alla inte är pålästa eller engagerade, jag har själv varit där. En får själv välja vad en vill intressera sig för och jag förstår att vi alla inte kan tycka och tänka likadant om allt.

Men det tråkiga är de negativa och onödiga påföljderna för oss feminister på grund av alla dessa fördomar. Var är dessa manshatande feminister?

Jag har mött många feminister i mina dagar, men aldrig den typen som hatar män. Den skaran bör ju på så vis vara en minoritet, så varför får jag då manshatar-titeln på köpet så fort jag deklarerar mig själv som feminist?

Fördom nummer två. "Feminister vill ta över världen och ta makten från männen".

Jag förklarar alltid att så är inte fallet. De flesta av oss feminister vill dela världen med män. Vi vill stå sida vid sida av dem. Självklart finns det alltid undantag, men i helhet anser jag att det är på det viset.

Då kommer alltid motargument nummer tre. "Varför heter det inte jämställdism eller equalism?".

Ja du, kalla det vad du vill. Om du känner att jämställdism passar bättre för dig, byt ut ordet. Lägg hellre fokus på att förstå feminismens innebörd snarare än att haka upp dig på just ordet.

Sen har vi den sista kommentaren av de fyra vanligaste, nämligen "Feminismen har gått för långt".

Här brukar jag avsluta samtalet. Här känns det inte längre värt att prata vidare om vad jag känner och vad jag står för. Det är här jag inser att den personen jag pratar med inte har vilja nog att förstå mig och mina tankar kring detta.

Jag önskar att jag istället hade blivit bemött med någon form av nyfikenhet, intresse och respekt. "Okej, berätta mer? Hur kommer det sig?". Istället blir jag väldigt ofta avvisad, stämplad som manshatare eller förlöjligad.

Feminist är ett negativt laddat ord och jag blir för det mesta bemött på ett negativt sätt på grund av detta. "Nej är du en sån där" eller "Varför ska alla feminister alltid hata män?".

Ja, jag är en sådan och nej jag hatar inte män. Det finns inget lika med tecken mellan feminism och manshat.

Jag ska vara tydlig. Feminism kan se ut på olika sätt. Det finns olika grenar inom feminism, och det är upp till var och en hur en ser sig själv och hur en tolkar in det ordet. Ordet feminism betyder olika saker för olika feminister.

Däremot är enligt mig den vanligaste ståndpunkten bland feminister att vi anser att kvinnan är underordnad mannen och att det bör ändras.

Att vi vill bli behandlade lika. Vi vill nå en politisk, ekonomisk och social jämlikhet mellan könen. Så var kommer manshatet med i bilden? Var är den manshatande feministen som hatar alla män?

Linda Tholin

/
/
/
/
hat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.