Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Regeringen vill införa extra skatt för gamers – det är vansinnigt

- 01/04/2016, 12:08
1 av 3

Privat/TT

Andréas Göransson.
2 av 3

Andréas Göransson.

Privat

3 av 3

TT NYHETSBYRÅN

Debattören: Om priset höjs finns en risk att konsumenter tvekar i att investera i nya maskiner, vilket i sig leder till att skiftet går långsammare. Och det är verkligen inte bra för miljön.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den 1 juli 2017 kommer en ny punktskattflamskyddsmedel att införas i Sverige. Rent konkret innebär detta att elektronik som innehåller särskilda kemikalier kommer att öka i pris, bland annat spelkonsoler.

Regeringens lagförslag innebär en höjning på 120 kronor per kilo, vilket i slutändan blir cirka 320 kronor (maxtaket för skatten) för en Playstation 4 alternativt en Xbox One.

Med moms och administration kan svenska spelköpare räkna med en höjning på mellan 400 och 500 kronor per konsol.

I regeringens förslag finns dock även en rabatt på skatten för de företag som minskar, alternativt byter flamskyddsmedel till något mer miljövänligt.

Men i Sverige tillverkas inga konsoler och marknaden är ytterst liten här, globalt sett. Förlorarna blir istället vi konsumenter som redan i dag betalar ett högt pris för våra tv-spel.

Inte tillverkarna som antagligen inte ens kommer tycka att höjningen är särskilt jobbig.

Att uppmuntra företag att minska på miljövidriga kemikalier är så klart en bra tanke i sig, men flamskyddsmedel i spelkonsoler finns där av en anledning.

Och då elektroniken inte ens tillverkas i Sverige, och på så vis gör lagen tandlös ur ett längre perspektiv, är detta otroligt ogenomtänkt av den svenska regeringen.

Förlorarna blir istället konsumenterna som kanske istället överväger att köpa sina varor utomlands.

Dessutom är det värt att påpeka att spelkonsolerna och spelindustrin i detta nu genomgår ett generationsskifte. Nya konsoler blir mer och mer energieffektiva i jämförelse med sina föregångare, och fysisk lagringsmedia tvinar bort i takt med att den digitala distributionsmodellen ökar.

Om priset höjs finns en risk att konsumenter tvekar i att investera i nya maskiner, vilket i sig leder till att skiftet går långsammare. Och det är verkligen inte bra för miljön.

Nej, tänk om och tänk rätt regeringen.

Konsumenter ska inte straffas för att stora och företag väljer att använda sig av kemikalier i sina produkter. Istället bör Sverige genom EU tvinga storföretagen att ändra sina policys.

Och det kan säkerligen åtgärdas genom andra förslag än att straffbeskatta en befolkning som bara vill njuta av digital underhållning.

Andréas Göransson,
Chefredaktör Eurogamer.se