Jonathan Svensson skriver om förutsättningarna för idrott i Sveriges mindre orter.
1 av 2
Jonathan Svensson skriver om förutsättningarna för idrott i Sveriges mindre orter. - Foto: Privat/TT
Jonathan Svensson.
2 av 2
Jonathan Svensson. - Foto: Privat

​Ska idrott på elitnivå verkligen bara få finnas i storstäder?

Debattören: En klubbs geografiska position och ekonomi inom sporten går i hand med varandra. Men frågan är, ska detta få avgöra vilka klubbar som ska få syssla med elitidrott?


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jonathan Svensson är 21 år.

Han bor i Karlshamn och arbetar på Postnord.

Tidigare i veckan blev det klart att KHK ( Karlskrona Hockey Klubb) efter vinst mot storstadslaget AIK från Stockholm får spela ännu ett år i SHL.

Kampen om vilket av lagen som under nästa säsong skulle få spela i högsta serien SHL respektive Allsvenskan, som är serien under SHL, avgjordes i bäst av sju matcher där som sagt KHK gick som vinnare.

Efter match nummer tre lade Expressen upp en sammanfattning av matchen och delade på Facebook. När jag läser kommentarerna under den länken så gör det mig så fruktansvärt frustrerad och besviken när jag ser folk som skriver ”Bort med bönderna från Karlskrona ur SHL”.

Eller som en äldre man skrev ”Hela hockeyriket borde hoppas på att AIK vinner, så mycket bättre för hockeyn, KHK tillför inte ett skit”.

Jag kunde inte låta bli att fråga exakt vad han menade med det. Då fick jag svaret: ”Större publik = mer pengar. Mer Stockholmslag föder fler hockeybarn, intresset för hockeyn dör ut om det skulle vara lag från hålor”.

För mig är det ingen raketforskning om varför ett Stockholmslag drar mycket publik. Givetvis är större publik mer pengar. Men ska vi låta pengarna och geografiska position styra vilka klubbar som ska få syssla med elitidrott?

Det är väl rätt självklart att ett lag från Stockholm, Göteborg eller Malmö har både mer publik och bättre ekonomiska förutsättningar än ett lag från en mindre ort. Annars kan vi ju låta lagen köpa sina platser i Högsta ligorna, då blir det samma storstadslag varje år utan ”underdogs".

Men hur roligt blir det? Hur stor är dessutom chansen att hockey dör ut i just Sverige?

Det bästa för just idrotten är väl att det finns elitlag utspridda över landet. En bra seniorverksamhet i en förening brukar i sin tur generera en god och stabil ungdomsverksamhet.

Det är självklart att en ung individ som föds i en storstad som omges av elitidrottsklubbar har bättre förutsättningar att utvecklas än vad en ung individ född långt ifrån storstäderna och elitidrott har.

Finns därför elitidrottsklubbarna utspridda ökar chanserna för att idrotten ska locka fler yngre från olika delar i landet. Hockey som är en sådan stor sport mår ju väl av att utvidga sig geografiskt och plocka fram fler spelare från mindre orter.

Annars blir de ju tråkigt för de ungdomar som föds på små orter och vill satsa, men har 20-30 mil till närmsta storstad. Vilket istället kan generera att dessa ungdomar med talang lägger av för att de inte har någonstans att utvecklas.

Dessutom så finns det gott om folk långt utanför storstäderna som gillar att följa och kolla på hockey live men som kanske inte vill, orkar eller kan lägga en halv dag på att resa till närmsta storstad för att kolla på SHL-hockey.

Därför är det perfekt att det finns utspritt. Vill jag, som bor i västra Blekinge, till exempel gå och kolla på Allsvensk fotboll så måste jag lägga minst tre timmar på resan till närmsta storstad.

Däremot om jag hade bott i Stockholm hade jag kunnat välja om jag vill se Hammarby, AIK eller Djurgården. Hade jag bott i Göteborg så hade jag kunnat välja om jag vill se Häcken, IFK Göteborg eller Örgryte.

Mjällby AIF som låg i fotbollsallsvenskan för inte så längesedan är en klubb format ur ett samhälle bestående av ca 1000 invånare. När storstadslagen kom på besök så skreks det ofta ”bonnajävlar” och ”sådana små skitlag hör inte hemma bland storklubbarna i Allsvenskan.

Mjällbys problem var just ekonomin. Ett lag från en mindre ort har svårare att etablera sig i idrottsvärlden tyvärr just på grund av pengarna.

I Mjällbys fall fick man till exempel sponsorer i form av minkfarmar. Men som nämnt tidigare så har klubben genom sitt etablerade A-lag skaffat sig en stabil ungdomsverksamhet.

En klubbs geografiska position och ekonomi inom sporten går i hand med varandra. Men frågan är, ska detta få avgöra vilka klubbar som ska få syssla med elitidrott?

Ska ni som bor i storstäderna fyllda med elitidrott alltid nära till hands missunna de på småorterna när de väl når lite framgång i idrottsvärlden?

Jonathan Svensson

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.