Nathalie Andersson är trött på killars sexism.
1 av 3
Nathalie Andersson är trött på killars sexism. - Foto: Privat/TT
Nathalie Andersson.
2 av 3
Nathalie Andersson. - Foto: Privat
"Killar, step up. Lev upp till er ålder och visa lite mognad".
3 av 3
"Killar, step up. Lev upp till er ålder och visa lite mognad". - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Nathalie, 14: Killar, jag är så sjukt trött på att ni inte kan bete er

Debattören: Jag känner mig inte trygg att gå själv genom korridoren, tänker ni inte göra något åt det?


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag är trött på att vara ert objekt, trött på att bli förminskad och trött på att ni inte blivit uppfostrade bättre. Skolan ska vara platsen där jag kan utföra mina studier i lugn och ro, så varför ger ni mig inte den respekten?

Killarna smällde mig på rumpan, kommenterade min kropp och som slog näven i armen på mig. Men detta var ju okej, eller hur?

För att "boys will be boys". Det är ju så killar är, så de beter sig. Jag som tjej ska ju tydligen bara acceptera att en kille tafsar på mig, för han är ju trots allt en kille. Ursäkta, men jag ser faktiskt inte den "logiken".

Du, kära lärare, som sa "han är nog bara lite förtjust i dig" när en kille slog mig, du bör tänka om.

Jag spyr över att detta beteende inte ger större reaktioner, att det accepteras och inte brys om. Så länge vi fortsätter att ignorera någonting så kommer det inte att förbättras, det är först när vi säger emot som en förändring kan ske.

Jag kommer aldrig igen bara gå iväg när en kille tar mig på rumpan, kallar mig hora eller på något sätt förminskar mig. Aldrig igen.

Bara för att han är en kille så ger det honom inga extra rättigheter och bara för att jag är tjej så betyder inte det att jag är ett objekt.

När femteklassare kommer fram till mig och börjar prata och skoja om deras dicks så undrar jag vad som fick dem att tro att jag ville höra det de nyss sagt.

Om jag skulle gjort samma sak så skulle jag sekunder efteråt blivit stämplad som hora. Alla skulle till rasten därpå veta vem jag var och vad jag sagt, utan tvekan. Tro mig killar, ni är inte ett dugg macho när ni berättar om eran dick, och ingen tjej vill höra det heller.

Jag vill kunna gå i korridoren till min lektion utan att behöva känna mig trängd eller objektifierad. Jag vill att alla tjejer i min klass, inklusive jag själv, ska känna sig trygga med att gå själv genom en grupp killar i hallen.

Killar, step up. Lev upp till er ålder och visa lite mognad. Och ni lärare, ta ansvar och se till era elevers välbefinnande.

Jag känner mig inte trygg att gå själv genom korridoren, tänker ni inte göra något åt det? Tryck inte upp era dåliga ursäkter i mitt ansikte när jag klagar på killarnas beteende. Gör inte det, snälla.

Killar, jag är så innerligt jävla trött på att ni inte vet bättre än såhär.

Nathalie Andersson

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.