Måndag 25 Okt
Stockholm

Att sända nyheter på arabiska är en sjukt dålig idé, SVT

Tobias Andersson, talesperson Ungsvenskarna SDU, skriver om SVT:s förslag att sända svenska nyheter på arabiska.
1 av 3
Tobias Andersson, talesperson Ungsvenskarna SDU, skriver om SVT:s förslag att sända svenska nyheter på arabiska. Foto: Privat/SVT
Tobias Andersson.
2 av 3
Tobias Andersson. Foto: Privat
"Det är dags att personer som lever och verkar i Sverige också använder sig av vårt gemensamma språk, svenska."
3 av 3
"Det är dags att personer som lever och verkar i Sverige också använder sig av vårt gemensamma språk, svenska.". Foto: SVT

Debattören: För det är just det som sker när SVT väljer att sända nyheter på arabiska. De sänker incitamenten att lära sig svenska än lägre för de invandrare som talar arabiska.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Tobias Andersson är talesperson Ungsvenskarna SDU, och fullmäktigeledamot i Skövde.

Under föregående vecka kunde vi i olika medier ta del av informationen gällande att SVT nu ämnar göra sändningar på arabiska.

Reaktioner på detta initiativ var självklart delade men inom etablissemanget verkade det tas emot med öppna armar. Ja ni vet precis så som allt annat mångkulturfrämjande gör.

Det är förvisso inte konstigt att personer som förnekar den svenska kulturen och identiteten gläds över något som motarbetar de båda.

Det motsägelsefulla är i stället att de som talar om vikten av gemenskap i samhället är samma personer som aktivt och med full kraft försöker dela upp oss, försöker dra oss isär.

För det är just det som sker när SVT väljer att sända nyheter på arabiska. De sänker incitamenten att lära sig svenska än lägre för de invandrare som talar arabiska.

De legitimerar en tillbakalutad och passiv integration i Sverige där man som nyanländ inte får några signaler alls om vikten av att lära sig svenska för att så småningom integreras till fullo.

Bland kompisar, i skolan, på arbetsförmedlingen och nu även på nyheterna hör de sitt modersmål, segregationen är ett faktum.

Trots detta är jag kapabel att tro SVT på något sätt, i all sin förvirring, tror att deras satsning främjar den svenska integrationen, att man möjliggör ett ökat samhällsintresse och engagemang bland arabisktalande invandrare.

Men även om vi bortser från den segregation som initiativet lägger grunden för, vilket redogjorts för ovan, återfinns ytterligare problem.

Ett av dem är det faktum att migranter som inte talar arabiska kan komma att tolka dessa nyheter som en särbehandling.

Det kan anses vara långsökt men betydligt mindre saker har utlöst gängslagsmål, upplopp och allvarliga våldsdåd på våra olika asylboenden.

Vi förstår nog alla att det är både praktiskt omöjligt och direkt oönskat att sända nyheter på samtliga språk talade av de migranter som kommer hit. Att arabiska är det språk som flest av dem förstår är mycket möjligt men det ändrar inte risken för sammandrabbningar mellan olika grupperingar, talandes olika språk.

Det är dags att vi på allvar vågar ta avstånd från mångkulturella satsningar som uteslutande skapar splittring och segregation. Det är dags att vi kommer till insikt om att mångkultur aldrig kommer kunna ena oss som nation.

Det är dags att personer som lever och verkar i Sverige också använder sig av vårt gemensamma språk, svenska.

Tobias Andersson,
Talesperson Ungsvenskarna SDU,
Fullmäktigeledamot Skövde

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela