Lördag 26 Nov
Stockholm

Fotbollssupportrarna är fortfarande primitiva som djur

Helena Bergström skriver om sina upplevelser av Hammarby-fansen marsch i går.
Helena Bergström skriver om sina upplevelser av Hammarby-fansen marsch i går. Foto: Privat

Debattören: Jag återkommer till ordet "primitivt" då det chockerar mig att så många människor fortfarande beter sig som djur när de kommer i grupp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

I går förvandlades södra delen av Sveriges huvudstad till något chockerande. Jag kommer visserligen ursprungligen från Hälsinglands skogar med det som mötte mig i går var chockerande.

2016 i ett av världens mest utvecklade länder förvandlades människor i grupp till en primitiv massa. Jag kan inte hitta något mer passande ord än just "primitivt".

Söder såg ut som en krigszon. Folk skrek, gick i gemensam grupp och tände eldar, smällde smällare. Förbipasserande fick trycka sig mot husväggar och luften var fylld av tjock rök, så tjock att de flesta satte något för sina munnar.

En meter från mig smällde en grön mindre ”bomb”. Trots att jag är uppvuxen i lugn landsortshåla så blev jag rädd. Rädd över hur fort en grupp människor förvandlas till en primitiv massa.

Jag kan bara föreställa mig hur gårdagen uppfattades av alla våra nysvenskar som flytt från kriget.

Jag återkommer till ordet "primitivt" då det chockerar mig att så många människor fortfarande beter sig som djur när de kommer i grupp. Vad är det för djupt liggande drift i oss som får oss att förvandlas så fort vi får ett tillfälle?

Mer fascinerande är att beteendet var för att de skulle se på fotboll. De skulle inte ut i krig, de skulle inte vara försvar i någon attack, de hade inget politiskt syfte de skulle gå och se på fotboll. Jag förstår verkligen ingenting.

Men det är väldigt tydligt att vi inte är så emotionellt/intellektuellt utvecklade som vi tror. När ett sånt här beteende sker mitt på dagen i vår huvudstad, en måndag innan en fotbollsmatch.

Helena Bergström

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.