Mikael Melosso skriver om företagsverksamhet och anställning, som till exempel lärlingar.
1 av 3
Mikael Melosso skriver om företagsverksamhet och anställning, som till exempel lärlingar. - Foto: Privat/TT
Mikael Melosso.
2 av 3
Mikael Melosso. - Foto: Privat
"Således borde terminologin ”lärling” vara något som öppnar upp arbetsmarknaden mer för fler."
3 av 3
"Således borde terminologin ”lärling” vara något som öppnar upp arbetsmarknaden mer för fler." - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Lärlingsjobb är vägen att gå för att ge unga jobb

Debattören: Självklart måste försörjning via en anställning vara bättre än bidrag och självklart ska människor, år 2016, inte bli sjuka av sitt arbete eller utnyttjas som billig arbetskraft.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mikael Melosso är 43 år, och tvåbarnsfar.

Mikael arbetar som elektriker, och är på fritiden aktiv som karateutövare.

I stadig takt ökar ohälsotalen i Sverige.

Annars friska och fullt arbetsföra människor går in i väggen i samma takt och antal som Borgs tennisbollar gjorde mot garagegaveln hemma i Södertälje under 60- och 70-talet.

Enligt en utredning gjord av fackförbundet Vision ökade antalet stressrelaterade sjukskrivningar med 70 procent mellan åren 2012 och 2014.

Orsakerna till detta är flera och handlar inte bara om arbetsgivarperspektivet som jag väljer att fokusera på här.

Förutom en mer krävande arbetssituation väger även människors vardag in, där inte bara ”behovet” av de senaste prylarna är ett måste. Utan vi som gjort vårt bidrag till den statistiska summan om 1,8 barn även har deras behov att se till.

Frågan är komplex och jag generaliserar medvetet.

Inom den privata sektorn vill man behålla eller öka sina vinster och inom kommunala och landstingsdrivna verksamheter har man att förhålla sig till anslag baserade på en budget satt av sittande regering.

Oavsett vilket, är resultatet att färre personer gör fler människors arbete, åtta timmars arbetsdag blir 12 eller 16 timmar. Inom vård, skola och omsorg jagar personalen minuter för att hinna med så många brukare som möjligt, och tvingas ersätta kvalitet med kvantitet.

Den privata sektorn säger sig vara villiga att anställa, men att det är för dyrt och att den efterfrågade kompetensen inte finns. Kommun och landsting vill också anställa, men få söker sig dit på grund av den låga lönen i förhållande till arbetsbörda och ansvar.

Privata arbetsgivare vill och ska naturligtvis få tjäna pengar på sin verksamhet, och det är självklart att skattefinansierade verksamheter måste hålla igen på allmänhetens medel. Även om det har funnits ministrar som uttalat att det ska vara ballt att betala skatt.

Känns dock som att vederbörandes parti har en del att jobba på när det gäller den pitchen.

Idag är det dyrt att anställa. Enligt uppgifter som jag i sann akademisk anda konfirmerat på nätet, måste arbetsgivaren addera cirka 50 procent (dock säger obekräftade källor att det är nära 70 procent) till den anställdes lönekostnad i form av arbetsgivaravgifter och försäkringar.

Då är kostnad för inkomstbortfall samt sjuklön under tio dagar om den anställde skulle ha det tvivelaktiga omdömet att bli sjuk, inte inräknat.

Med de påslagen som krävs för att ens gå jämnt upp, blir det tufft att konkurrera på en hårt konkurrensutsatt marknad.

Vad görs då?

Min upplevelse är att medan olyckskorpar kraxande lägger skulden på invandringen, sitter de blå och röda med sina gröna hangaround's och dricker Microlax, och likt ett dåligt avsnitt av TV4:s Parlamentet tävlar de i att oraldefekter begrepp; ska det ska heta lärlingsjobb med lägre ingångslön och reducerade arbetsgivaravgifter eller stadssubventionerade traineetjänster.

I princip är det samma sak, men med lite olika ideologiska lösningar på hur de ska finansieras för att muta arbetsgivarna att nyanställa. Dock måste ordning-och-reda-ministern i mig påpeka att det är skillnad på lärling och trainee.

En lärling är någon som kommer in med ringa, eller inga förkunskaper till ett yrke. Medan en trainee är någon som har klarat av studier, högre sådana, med inriktning på ett specifikt yrke.

Således borde terminologin ”lärling” vara något som öppnar upp arbetsmarknaden mer för fler.

Arbetsgivarna å sin sida vill ha erfaren personal, som är unga, med ”spring i benen”, och söker personal som är 23 år gamla med 35 års yrkeserfarenhet.

Jag skulle gärna se någon lösa den ekvationen, kanske AstraZeneca kan ta fram ett piller eller något. Men nu ska vi inte fördjupa oss i teknikaliteter, jag kan bara bedrövat konstatera att medan politikerna nöter munläder.

Arbetsgivarna hoppas på att någon lyckas trotsa naturlagarna, går allt fler mot den psykiska och psykosomatiska ättestupan.

Samtidigt går mängder av friska människor arbetslösa, villiga att arbeta och därigenom inte bara avlasta de redan överbelastade, utan även bidra med skattemedel från en löneinkomst.

Eller, kanske inte villiga, men i alla fall accepterar att 30 procent av de i sitt anletes svett intjänade kronorna går till att finansiera en stadsapparat vars välfärdssystem är till gagn för alla.

Så vad göra?

Jag tror att både regering och arbetsgivare måste sätta sig ned med ett tomt ark och släppa prestigen. Att inte se ett möte och en kompromiss alla kan tjäna på som ett självmord (om än ett politiskt sådant) i klass med att gå på Militanta Veganers årsmöte iförd Lady Gaga’s baconklänning.

Självklart måste företagen få tjäna pengar, självklart måste välfärdsapparaten vara väl fungerande och fortsatt finansierad via skattemedel. Självklart måste försörjning via en anställning vara bättre än bidrag och självklart ska människor, år 2016, inte bli sjuka av sitt arbete eller utnyttjas som billig arbetskraft.

Jag tror, i min enfald, att om alla parter med mandat i den här frågan kan skapa ett neutralt samarbetsforum och tänka utanför sitt färgade block och årets ”bottom line”-ruta i den

Excelgenererade resultatsammanställningen, kommer alla att vinna på det i längden, och därigenom bevisa att kvantitet kan vara likställt med kvalitet.

Mikael Melosso

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.