Stockholm

Att ni använder våldtäkt för att sprida ert hat är vidrigt

Markus Mattila svarar på Sandra Palenryds debatt som tar upp gruppvåldtäkten på Silja Galaxy.
1 av 3
Markus Mattila svarar på Sandra Palenryds debatt som tar upp gruppvåldtäkten på Silja Galaxy. Foto: Privat/TT
Markus Mattila.
2 av 3
Markus Mattila. Foto: Privat
Silja Line.
3 av 3
Silja Line. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Debattören: Argumentera gärna om problematiken att vi inte har ett bredare brottsoffer fokus och hur vi ska få ner antalet våldtäkter per år. Men att använda det som ett vapen i ert hat mot folk som flyr från förtryck och krig, det är vidrigt och ovärdigt.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Markus Mattila är 26 år.

Socialdemokrat, feminist, och opinionsbildare.

Markus Mattila finns på Twitter.

Markus Mattila ger en replik på gårdagens debattartikel från Sandra Palenryd (SDU), SDU: Feminister borde sluta hyckla om importen av våldtäktsmän.

Sexuella övergrepp och våldtäkter är brott som måste tas på allvar och få kraftigare påföljder, men jag förstår inte hur våldtäkter och sexuella övergrepp ska försvinna om man enbart skyller det på invandringen?

Våld mot kvinnor och sexuella övergrepp är något som tyvärr existerar i alla former av grupperingar, nationer, religiösa trossamfund.

Men det finns en röd tråd: Det är män som våldtar och begår sexuella övergrepp mot kvinnor. Det är män som begår dessa vidriga brott.

Jag tycker det är så fascinerande när SD och SDU ryggradsmässigt börjar skylla på antingen invandringen eller Islam när våldtäktsfall uppmärksammas i media, när den största andelen av våldtäkternas begås av närstående till brottsoffren enligt statistik från BRÅ och så har det varit länge i Sverige.

Men det är något som är ganska tydligt med SD och SDU, man ser gärna förbi statistik och fakta i sin argumentation och bara baserar sin politik på känslor och människors oro/rädslor.

Dessutom blir det svårt att ta kritiken från SDU och SD på allvar när vi för inte så länge sedan fick höra från riksdagsledamoten Hanna Wigh (SD) att kvinnosynen inom partiet är riktigt unken och att sexuella trakasserier från partivänner är normalt.

Så det blir väldigt märkligt när du anklagar om hyckleri när det finns dokumenterat att det existerar sexuella övergrepp inom SD men som försöker tystas ned av partiledningen i ditt eget parti.

Argumentera gärna om problematiken att vi inte har ett bredare brottsoffer fokus och hur vi ska få ner antalet våldtäkter per år. Men att använda det som ett vapen i ert hat mot folk som flyr från förtryck och krig.

Det är vidrigt och ovärdigt.

Markus Mattila

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.