Lördag 25 Sep
Stockholm

Betyg har aldrig varit gratis – det måste vi kämpa för

Moa Hollstedt skriver om betygssystemet, och att unga inte kan förvänta sig att betygen på silverfat.
1 av 3
Moa Hollstedt skriver om betygssystemet, och att unga inte kan förvänta sig att betygen på silverfat. Foto: Privat/TT
Moa Hollstedt.
2 av 3
Moa Hollstedt. Foto: Privat
"Ibland behöver man prata med sin lärare om man tycker att man blivit behandlad orättvist för att få svar på om det är så att läraren har bedömt fel."
3 av 3
"Ibland behöver man prata med sin lärare om man tycker att man blivit behandlad orättvist för att få svar på om det är så att läraren har bedömt fel.". Foto: TT NYHETSBYRÅN/.KASIA KORZA

Debattören: Om man inte lägger ner sitt allt i skolarbetet så är det väl ganska självklart att man inte kommer få ett så högt betyg. Om du har viljan, så kommer dina lärare ta fram verktyg för dig som gör att du kan nå de betygen du vill.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Moa Hollstedt är 19 år och bor i Kristinehamn.

Moa läser ekonomi på Fria Läroverken.

Det går att följa Moa på hennes blogg.

Det finns 1000 olika debattartiklar om hur skolans betygssystem inte behandlar oss elever rättvist och att ett A, eller bara ett bra betyg, är omöjligt att uppnå.

Men, betyg har aldrig, och kommer inte att börja serveras på silverfat. Er första tanke måste vara att jag är ett "underbarn" som alltid haft det lätt för skolan och har straight A's i skolan.

Nej, nej, och åter igen nej. Jag är en vanlig tonåring. Min vardag består av skola, jobb på ICA, träning, plugg och om jag hinner så klämmer jag in att umgås med vänner.

Även om jag har fullt upp hela tiden så prioriterar jag att plugga. Det handlar om att veta vad betygskriterierna betyder och vad som krävs för att du ska nå det betyg du vill ha.

Det är också lärarens skyldighet att berätta vad som krävs för att du ska uppnå det betyg du vill ha och hjälpa dig att nå det. De kan hjälpa dig på rätt väg, men det är du som behöver "do the walking part by yourself".

Man behöver inte vara något extra för att få ett A, man behöver bara veta hur man ska ta sig dit. Såklart kan inte din lärare ge dig ett betyg som du inte når upp till.

Det är självklart att om du står och väger mellan ett A eller B i en kurs, och du får C och D på någon inlämning, att ditt betyg antagligen kommer hamna på ett B.

Men, det är inte rätt att sänka dig till ett E, om du har presterat A i uppgifter under hela kursen. Men man behöver också veta att du behöver inte ha A på varenda inlämning för att få A i betyg. Det vet jag eftersom jag har A i någon kurs där jag inte har presterat topp med inlämningar hela tiden.

Du kan inte förvänta dig att du kommer få högsta betyg i ett ämne om du inte kämpar för det. Jag har det jättekämpigt med matten i skolan. Det har jag haft ända sen högstadiet.

Då är det bra för mig att jag kämpar för ett E i den kursen och inte efter ett A, eftersom att jag vet att jag har svårt och dessutom inte har de som betygskriterierna för A kräver.

Om du har svårt i skolan, vilket många har, så kanske ett C eller till och med ett E är topp betyg för dig. Jag har topp betyg i matte eftersom jag är godkänd, jag är så nöjd över att jag faktiskt har ett E i matte. För mig är ett E i matte som ett A i en annan kurs som jag kanske har det enklare i.

Ibland behöver man prata med sin lärare om man tycker att man blivit behandlad orättvist för att få svar på om det är så att läraren har bedömt fel, eller om det är något i ditt arbete som du kan ändra på för att få ett högre betyg.

Folk kommer säga att jag är dum i huvudet och att jag inte fattar för jag inte har särskilt svårt i skolan. Men jag pluggar ändå röven av mig, för jag vill ha bra betyg.

Om man inte lägger ner sitt allt i skolarbetet så är det väl ganska självklart att man inte kommer få ett så högt betyg. Om du har viljan, så kommer dina lärare ta fram verktyg för dig som gör att du kan nå de betygen du vill.

Det är deras skyldighet att hjälpa dig och om de inte gör det så måste du ta initiativet att prata med någon annan om att du inte känner att du blir rättvist bedömd. Men man kan inte förvänta sig att sätta A i alla ämnen om man inte pluggar eller överhuvud taget försöker.

Till dig som har det svårt i skolan, som kämpar allra mest. Det är ni som jag beundrar så mycket. Jag är verkligen en riktigt quitter, men jag har lärt mig att jag måste fortsätta att jobba för det jag vill.

Hard work pays off, som man brukar säga. Om du kämpar och känner att du ändå inte når de betyg du vill, så är det inte i dig felet ligger, då är det hos den lärare som inte bedömer dig rättvist.

Till alla lärare, jag beundrar er! Jag skulle aldrig våga jobba som lärare och alltid känna att man kanske behandlar någon orättvist. Det kräver kommunikation mellan dig och din lärare. Om du följer betygskriterierna för ett visst betyg som du vill ha, men inte får det ändå.

Sätt dig inte och sura, utan prata istället med din lärare så att ni kan kolla på vart det gick fel, om det ens gick fel. Det kan vara så att du blivit bedömd fel.

Men betyg kommer inte serveras på silverfat, du måste kämpa för det du vill ha.

Moa Hollstedt

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela