Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

​Stoppa bidragen till rasisterna i Turkiska Riksförbundet

Kurdo Baksi och Murat Kuseyri, båda journalister, skriver om hur Turkiska Riksförbundet ägnat sig åt uppvigling och samtidigt erhåller bidrag från svenska myndigheter.
1 av 3

Kurdo Baksi och Murat Kuseyri, båda journalister, skriver om hur Turkiska Riksförbundet ägnat sig åt uppvigling och samtidigt erhåller bidrag från svenska myndigheter.

Privat/Privat

Kurdo Baksi.
2 av 3

Kurdo Baksi.

Privat

Murat Kuseyri.
3 av 3

Murat Kuseyri.

Privat

Debatt | 11/04/2016 15:33

Debattörerna: Sverige blundar för Turkiska Riksförbundets intolerans och rasism. Ta ert ansvar nu och stoppa allt bidrag till ett svenskt riksförbund som ägnar sin mesta tid åt hets mot folkgrupp och uppvigling med våra skattemedel.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nyligen hamnade återigen Azerbajdzjan och den armeniska utbrytarregionen Nagorna-Karabach i en blodig konflikt. Mellan 70-90 människor uppges ha dödats hittills i april.

Och i lördags genomförde azerier i ett antal länder samtida stödmanifestationer för Azerbajdzjan. En av dessa manifestationer ägde rum på Sergels torg, i hjärtat av Stockholm.

Huvudtalaren för manifestationen var Barbaros Leylani, viceordförande i Turkiska Riksförbundet i Sverige. Men Leylanis tal var knappast ett stöd till Azarbajdjzan utan rakt av ett rasistiskt tal som man inte sett på länge på svensk mark:

"Det är dags att enas! Det räcker! Låt de se dessa flaggor med måne och stjärna. Turken vaknar! Armeniska hundar bör akta sig! Död åt armeniska hundar! Död! Död! Död!

Mina kära raskamrater..., jag vill förebrå alla människor med tro. Det finns en helig hadith (samling av biografiska berättelser om uttalanden, seder och handlingar hos Muhammed och hans följeslagare):

Kärleken till fosterlandet kommer av tron. Den som har tron älskar sitt fosterland! Fosterländer kan inte separeras/delas. Den turkiska rasen kommer att enas!

Jag säger detta här, kanske räcker inte mitt liv till, men "inshallah" våra barn och barnbarn kommer att skapa den turkiska enigheten. Det är dags för d turkiska staterna att enas!

Jag tackar alla deltagare. Det här är vår plikt. Vi bör visa skandinaverna vad turken står för/är! Vi tycker inte om blod men vi kan låta blodet rinna!”

Inte ens i vår vildaste fantasi kunde vi föreställa oss att en representant för en organisation som erhåller svenskt statligt stöd kan framföra sådana budskap öppet inför kameror i vårt land.

Ja, ni läste inte fel, Turkiska Riksförbundet erhöll nämligen så sent som ifjol drygt 630 000 kronor i bidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor för att motverka rasism och främja integration i Sverige.

Efter det rasistiska talet på Sergels torg vet vi inte om vi ska gråta eller skratta.

Ska verkligen ett riksförbund som uppmanar folkmord på armenier i hjärtat av Stockholm fortsätta erhålla skattemedel för sin finansiering?

Vi hade önskat säga att svaret är nej. Men våra erfarenheter säger att de svenska myndigheterna inte kommer reagera eller agera mot Turkiska Riksförbundets rasistiska policy. Det är nämligen inte första gången Turkiska Riksförbundet uppviglar mot andra folk.

Så sent som i somras uppmärksammade vi hur Turkiska Riksförbundet ägnar sig åt hets mot folkgrupp och uppvigling.

I samband med en demonstration mot kurder inbjöd ordföranden för Turkiska Riksförbundet, Hasan Dölek, svensk-turkar med dessa ord på sin förbunds hemsida:

"Den som är turk, bär på turkiskt blod, älskar sitt land, älskar sin flagga uppmanas att samlas utanför den turkiska ambassaden på Dag Hammarskjölds väg 20 i Stockholm; i syfte att skydda ambassaden mot de som sympatiserar med terroristorganisationer."

Samma riksförbund störde en fin manifestation i Stockholm som hölls till minne av hundraårsdagen av folkmordet på armenier, syrianer och pontiaker.

Alla ovanstående exempel kan endast tolkas som provokationer och attacker mot kurder, syrianer och armenier i Sverige men myndigheterna – Sverige blundar för Turkiska Riksförbundets intolerans och rasism.

Nej, Myndigheten för Ungdoms- och civilsamhällsfrågor och andra berörda svenska myndigheter. Ta ert ansvar nu och stoppa allt bidrag till ett svenskt riksförbund som ägnar sin mesta tid åt hets mot folkgrupp och uppvigling med våra skattemedel.

Allt annat är svek.

Kurdo Baksi,
Svensk-kurdisk journalist

Murat Kuseyri,
Svensk-turkisk journalist

Håller du med?