Turkiska Riksförbundet är rasister – det är inte första gången de visar det

- 12/04/2016, 08:35
Facebooksidan Turkiska statens rätta ansikte skriver om Turkiska riksförbundets vice ordförandes rasistiska uttalanden om armenier.
1 av 3

Facebooksidan Turkiska statens rätta ansikte skriver om Turkiska riksförbundets vice ordförandes rasistiska uttalanden om armenier.

Faksimil Facebook/Faksimil TV4

"Rasbiologisk retorik är återkommande hos representanter till det turkiska riksförbundet".
2 av 3

"Rasbiologisk retorik är återkommande hos representanter till det turkiska riksförbundet".

Faksimil Facebook

"Det är viktigt att komma ihåg att åsikterna Leylani torgförde i sitt tal är etablerade hos det turkiska riksförbundet".
3 av 3

"Det är viktigt att komma ihåg att åsikterna Leylani torgförde i sitt tal är etablerade hos det turkiska riksförbundet".

Faksimil TV4

Facebooksidan Turkiska statens rätta ansikte: Rasbiologisk retorik är återkommande hos representanter till det turkiska riksförbundet.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ilskan växer mot det uppviglande tal Barbaros Leylani (vice ordförande i turkiska riksförbundet) höll under en demonstration i Sergelstorg i lördags.

Talet innehöll många grova formuleringar som "armeniska hundar", "död åt armenier", "rasfränder", "vi är beredda att gjuta blod" och så vidare.

På förbundets hemsida gör nu Leylani en pudel som meddelar sin avgång. Men avgångsbrevet saknar spår av ärlighet och är innehållsrikt på ursäkter.

En av ursäkterna ger associationer till ett känt turkiskt ordspråk som lyder "Gud är den som ibland ser till att tungan slinter". Det var precis vad som hände under talet, hävdar Leylani i sitt avgångsbrev. Att tungan slant på honom. Både en, två, tre och fyra gånger.

Till TV4 nyheterna säger Leylani att han inte hade till förväg ett nedskrivet tal. Äpplet faller inte långt från trädet. Institutionaliserad rasism är trots allt den turkiska ockupationsmaktens signum. Det vittnar inte minst den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogans egen uppvigling mot armenier om.

Det är viktigt att komma ihåg att åsikterna Leylani torgförde i sitt tal är etablerade hos det turkiska riksförbundet, som har gett Leylani ett sista utrymme som han förvaltar med att ursäkta sitt odrägliga beteende som samma förbundet säger sig ta avstånd ifrån.

När ett systemfel diskuteras i termer av ett personfel förbigås roten till ett större problem. Ett problem som den svensk-kurdiske journalisten Kurdo Baksi skrev om i en artikel redan 2015. Citerar Kurdo Baksis artikel:

"När svensk-kurder skulle fördöma de turkiska bombningarna i en manifestation utanför turkiska ambassaden i Stockholm i torsdags (30 juli) stördes den av ultranationalitiska svensk-turkar som ockuperat mötesplatsen en timma tidigare.

Före demonstrationen mot kurder inbjuder ordföranden för Turkiska Riksförbundet Hasan Dölek svensk-turkar med dessa ord på sin förbunds hemsida: ”Den som är turk, bär på turkiskt blod, älskar sitt land, älskar sin flagga uppmanas att samlas utanför den turkiska ambassaden".

Rasbiologisk retorik är återkommande hos representanter till det turkiska riksförbundet.

Samma Hasan Dölek uppmanar under annan demonstration till handgripligheter mot personer som lyst med sin frånvaro, och som Dölek anser ha gjort sig förtjänt av handgripligen tvingas inställa sig på demonstrationer.

Att två personer med ledande positioner utnämns till förbundets förste respektive andre man utan att samma förbund känner till vederbörandes åsikter väcker en och annan misstanke.

Facebooksidan Turkiska statens rätta ansikte