Stockholm

Mattias, 15: Min sexuella läggning är inte ett skällsord

Bög är inte en kränkning, skriver Mattias Eriksson.
1 av 3
Bög är inte en kränkning, skriver Mattias Eriksson. Foto: Privat/TT
Mattias Eriksson.
2 av 3
Mattias Eriksson. Foto: Privat
"Jag har inga problem med att bli kallad bög".
3 av 3
"Jag har inga problem med att bli kallad bög". Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Debattören: Jag kan inte bestämma vad du ska säga eller hur du ska uttrycka dig, men ordet bög i en negativ mening skadar mer än bara när du säger meningen. Det skadar människor runt om dig. Och jag menar inte fysisk skada utan psykisk skada.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Mattias Eriksson är 15 år, och går i åttonde klass.

Mattias bor på en ö där ord sprider sig fort, och när man är öppen om sin sexualitet som bög så får man höra mycket både i skolan och ifrån andra håll.

Mattias beskriver sig själv som väldigt självsäker och inte tar åt sig så mycket av vad folk tycker, men vill väldigt gärna ta upp detta med omvärlden.

Jag hoppas ni får en tankeställare nästa gång ni använder ordet bög. Ni ska tänka på om det verkligen är värt att använda detta ordet när ni vet att det är fel att använda sig av det på ett negativt sätt.

Och att ni skadar mer än vad ni tror. Och som ni säkert förstår så menar jag inte att ordet bög är dåligt på något sätt, jag försöker bara få folk att förstå att det inte är en kränkning eller trakasseri ord.

Ordet bög har inte samma mening längre. Detta ord används inte för att bestämma någon sexuella läggning, i dagens samhället så använder man det till att trycka ner och trakassera folk. Vilket som jag önskar att alla visste är helt fel.

Det är en läggning som killar kan ha och det är helt naturligt. Men i dag så tror jag inte att många ungdomar vet vad ordet bög har för mening. Ordet är ett sett att rangordna sig själv i.

Kanske blir det lättare att hitta andra som sig själv om du är öppen om din sexualitet. Och för dig som inte vet så betyder ordet bög att du som kille är sexuellt eller icke sexuellt attraherad av andra med samma kön.

Alltså tro det eller ej, men ordet bög är ingenting negativt. Det är bara ett sätt för människor som mig att identifiera sig. Alltså ger det dig ingen rätt till att använda det som någonting negativt.

I min ålder så tänker man bög som ett väldigt nedsättande ord och det är nästan lite tabubelagt att säga det i vissa sammanhang. Jag identifierar mig som bög. Ordet bög har ingen annan mening. Ordet bög använder man inte för att beskriva någonting dåligt.

Ett visst klädesplagg kan inte vara ”bögigt” eller ”det är bara bögar som har det”, dessa meningar har ingen betydelse. Jag är kille och jag har killkompisar som ofta använder ordet bög. Inte till mig. Men till andra.

Jag har inga problem med att bli kallad bög, för jag identifierar mig som bög. Men när du använder ordet i en mening som ” du din jävla bög” eller ” du är så jävla bögig” så förstår jag inte hur ni tänker.

Bög är inte en kränkning. Det är inte samma sak som ”du din jävla idiot”. Bög och idiot (idiot är ett exempel) är två helt olika saker. Idiot använder man mot en person som är okunnig eller obildad. Men ordet bög har inte alls samma mening.

Bög har ingenting negativt i sig. Det är ni som använder det som någonting negativt som har fått det till en negativ ton i allas öron.

Den största delen varför man mår så dåligt innan man kommer ut, är just på grund av alla gånger om dagen man hörde ordet bög som någonting dåligt.

Efter att man hör meningarna ”jävla bög” eller ”din bögjävel” så börjar man ifrågasätta om det verkligen är normalt att ha någon annan läggning än hetero. Man börjar till och med ifrågasätta om man verkligen är en bra människa.

Och man börjar ifrågasätta sig själv som person, man börjar se på sig själv som någonting dåligt. Man mår inte bra, och att ni i min ålder inte tänker på att ni faktiskt sårar och skadar någon väldigt djupt tycker jag är skamligt.

Även om killarna i min ålder bara ”skojade” så gjorde det mycket större skada än vad man tror. Det är inte okej att använda sig av bög om du tänker använda dig av det på ett negativt sätt.

Jag kan inte bestämma vad du ska säga eller hur du ska uttrycka dig, men ordet bög i en negativ mening skadar mer än bara när du säger meningen. Det skadar människor runt om dig. Och jag menar inte fysisk skada utan psykisk skada.

Och det är inte många i min ålder som tänker på det när dom uttrycker sig med bög. Inom mina erfarenhet så tänker folk bara på dom personerna som är öppna om sin sexualitet.

De stackarna som går för sig själva och kanske håller på den stora hemligheten och dagligen får höra bög som en dålig sak. Kommer till slut att börja tvivla på sig själva.

Och de kanske aldrig kommer att känna att dom är helt nöjda med sig själva. De kanske aldrig kommer att vara lyckliga på grund av att folk har preppat in i deras huvud att det är någonting dåligt.

Och det handlar till störst del på grund av att ungdomar i min ålder som inte har ett större ordförråd. Lösningen är enkel, använd er inte av ordet bög som en kränkning.

Då skulle det bli mycket enklare för oss icke-hetro ett "komma ut".

Mattias Eriksson

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.