Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Män borde uppmuntras att sminka sig

- 16/04/2016, 12:43
Stina Bengtsson skriver om att smink inte bör vara begränsat till just kvinnor.
1 av 3

Stina Bengtsson skriver om att smink inte bör vara begränsat till just kvinnor.

Privat/TT

Stina Bengtsson.
2 av 3

Stina Bengtsson.

Privat

"Även om detta sortimentet är störst bland kvinnor så betyder ju inte detta att endast kvinnor ska få använda smink. Jag anser att det ska finnas en könsneutral flik för smink, precis som det finns home och barn."
3 av 3

"Även om detta sortimentet är störst bland kvinnor så betyder ju inte detta att endast kvinnor ska få använda smink. Jag anser att det ska finnas en könsneutral flik för smink, precis som det finns home och barn."

Claudio Bresciani/TT

Debattören: Jag ber er därför att fundera på om smink främst används av kvinnor för att endast kvinnor har intresse i det, eller om endast kvinnor använder det för att män aldrig ges chansen.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag har sedan flera år tillbaka använt smink och ser det nästan som en självklarhet att använda smink/kosmetika eftersom att jag är tjej. Att sminka sig är för mig lika självklart som att jag borstar tänderna på morgonen.

Dels för att känna mig snygg, öka mitt självförtroende men även för att det är roligt och spännande att få experimentera och måla sitt egna ansikte. Jag vet att många andra känner likadant.

Att jag och många andra kvinnor sminkar sig är det ingen som reagerar på. Det är mer sannolikt att människor reagerar när en kvinna inte använder kosmetika, eftersom det bryter mot den oskrivna regeln att kvinnor använder smink eller i viss utsträckning är mån om sitt utseende.

När det väl handlar om att killar sminkar sig är det plötsligt fel och oerhört konstigt.

Detta kanske beror på att vårt samhälle ser på smink som något kvinnligt, men vad är egentligen feminint med att förbättra ens utseende. HM är en av de största klädkedjorna i landet. Förutom kläder så säljer de även smink.

På HM:s hemsida så finns bland annat kategorierna dam och herr. Jag själv definierar mig som en tjej/dam och klickar på kategorin Dam för att se vad som finns att erbjudas.

Under denna kategorin finns HM Beauty, vilket är det sortiment som innehåller smink, hudvård, kroppsvård, hårvård och allt som hör till kosmetika.

Detta fick mig att börja fundera över hur vårt samhälle väljer att definiera smink som något kvinnligt, och låser i princip ute alla som inte definierar sig som dam.

För att vara på den säkra sidan genomskådade jag kategorin Herr men fann inget sortiment vid namn ”HM Beauty”, inte heller fann jag något liknande.

Även om detta sortimentet är störst bland kvinnor så betyder ju inte detta att endast kvinnor ska få använda smink. Jag anser att det ska finnas en könsneutral flik för smink, precis som det finns home och barn.

Det finns trots allt både män och kvinnor samt människor som väljer att inte definiera sig man eller kvinna som använder kosmetika, till exempel att foundation har blivit vanligare bland män.

Borde det inte vara dags att ändra normerna, uppmuntra alla som vill att använda smink samt låta de som avstår göra just det ifred. Övertyga alla om att smink inte är något som hör ihop med vilket biologiskt kön du fötts med, för varför skulle det ha betydelse?

Helt enkelt måste vi få de människor som anser att bara kvinnor får använda smink, att det inte alls borde vara så. Självklart är inte HM den enda kedjan som väljer att marknadsföra sitt kosmetikautbud med inriktning åt just kvinnor.

Att exempelvis använda sig av kvinnliga modeller i marknadsföring av smink är väldigt vanligt.

Även om det egentligen inte finns en bra orsak till varför smink endast ska få användas av kvinnor så väljer vi att se det som kvinnligt i vårt samhälle precis som HM och många andra kedjor väljer att lägga den kategorin under Dam. Kosmetiska skulle lätt kunna vara en egen kategori.

Det blir som en oskriven regel att kosmetikasortimentet endast ska intressera kvinnor och alltid kommer göra när HM väljer att lägga sortimentet under kategorin dam.

Jag tycker inte kosmetika ska vara könsrelaterat och skulle främst vilja se att HM, men även andra företag, som säljer kosmetika att inse att inte endast kvinnor intresserar sig av kosmetika.

Jag skulle även vilja leva i en värld där det är mer accepterat för män/oidentifierade att använda kosmetika och få uttrycka sitt intresse för detta, utan att bli dömda som kvinnliga eller feminina bara för att de tycker om någonting som domineras av kvinnor i dagens samhälle.

Jag ber er därför att fundera på om smink främst används av kvinnor för att endast kvinnor har intresse i det, eller om endast kvinnor använder det för att män aldrig ges chansen.

Vårt samhälle verkar lägga stor vikt vid att para ihop kvinnor med smink, men skulle egentligen inte företagen vinna på att en större målgrupp söker sig till deras produkter.

Varför väljer många företag då att separera hälften av världens/Sveriges befolkning från produkterna?

Sist men inte minst, till er som tycker det är fel med att andra än kvinnor använder kosmetika; påverkar det verkligen ditt liv om andra använder smink?

Tänk på att många, även männen, använder smink för att se så snygga ut som möjligt när de syns i din tv-ruta där hemma.

Självklart tycker du inte det är fel, så varför ska inte killen som du såg på stan också kunna få ha det?

Stina Bengtsson