Matilda Wahl skriver om hur det är att vara tjej i dagens samhälle.
1 av 3
Matilda Wahl skriver om hur det är att vara tjej i dagens samhälle. - Foto: Privat/NTB scanpix
Matilda Wahl.
2 av 3
Matilda Wahl. - Foto: Privat
"Helt seriöst, dra åt helvete".
3 av 3
"Helt seriöst, dra åt helvete". - Foto: NTB scanpix

Killar som ropar, killar som tafsar, killar som vägrar ta ett nej

Debattören: Min kropp är så jävla sexualiserad och inte min, den är till för andra, och ska finnas och synas på deras villkor.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Matilda Wahl är feminist och studerar vid Uppsala universitet.

Följ henne på Instagram: @matildawahl och lyssna på hennes podd: Beware the bitches.

När jag var ute på klubb sist så kom en kille fram till mig och började ragga. Föga förvånande så tog denna kille inte ett nej och när han vägrade ge upp fast jag sagt rakt ut att jag inte var intresserad så sa jag åt honom att gå.

Han gick men först tog han ett ordentligt tag i min rumpa, och jag hann inte ens reagera på att han gjorde det innan han var borta.

Sådant här är vidrigt nog så pass normaliserat så att jag släppte det ganska snabbt och tänkte inte mer på det den kvällen. Faktiskt så kom jag inte ens på att det hade hänt förrän i går när min vän som var med när det hände påminde mig om det.

Den här killen kunde inte acceptera att jag inte ville ha honom. Han klarade inte av att backa utan att först visa mig vem som bestämde och det gjorde han genom att ta tag i min rumpa.

Han ville helt enkelt visa att det spelar ingen roll vad jag säger för i slutändan så är jag och min kropp hans, patriarkatets ägodel. Vem trodde jag att jag var som gick runt där och ville äga min egen kropp? Jag behövde sättas på plats.

Jag är dessutom övertygad om att den enda anledningen till att den här killen ens gick därifrån (efter att ha sexuellt trakasserat mig litegrann såklart) var för att jag var där med vänner och däribland några manliga vänner.

Det är sen gammalt att det bästa sättet att bli av med en jobbig snubbe är att säga att man har pojkvän för det räcker ju absolut inte att man själv inte är intresserad men om man däremot "ägs" av en annan man så kan man med lite tur bli lämnad i fred.

Killar som ropar efter en, killar som tafsar på en, killar som vägrar ta ett nej, killar som försöker tvinga sig på en och blir förbannade när man säger nej, killkompisar som helt plötsligt försökt ligga med en och sen slutat vara ens vän för att man sa nej, listan är oändlig.

Sådant här genomsyrar hela mitt liv och allt bottnar i att jag i patriarkatets ögon inte är min egen för jag är kvinna.

Min kropp är så jävla sexualiserad och inte min, den är till för andra, och ska finnas och synas på deras villkor.

Och så sitter killar och män på fullaste allvar i dag och säger: "Vad fan ska ni med feminism till? Det behövs ju inte längre i Sverige". Helt seriöst, dra åt helvete.

Matilda Wahl

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.