Frans Sporsén tycker att Mehmet Kaplan är inkompetent.
1 av 3
Frans Sporsén tycker att Mehmet Kaplan är inkompetent. - Foto: Privat/TT bild
Mehmet Kaplan.
2 av 3
Mehmet Kaplan. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Frans Sporsén, kandidat till CUF’s förbundsstyrelse.
3 av 3
Frans Sporsén, kandidat till CUF’s förbundsstyrelse. - Foto: Privat

"Mehmet Kaplan är inkompetent och kommer med galna uttalanden"

Debattören: Chansen att Sverige skall kunna vara en seriös medlare i konflikten, en ambition som regeringen har haft, förvanskas helt när en av våra högst förtrodda politiker uttrycker sig på detta vis.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Frans Sporsén har skapat hemsidan harkaplanavgatt.com.

Idag uppdagades ännu en skandal av Mehmet Kaplan, vår bostadsminister som troligtvis har skapat fler krismöten på miljöpartiets kansli än vad han har skapat bostäder.
För några dagar sedan handlade det om att han umgicks med den fascistiska rörelsen “Grå Vargarna” och personer som stöttar folkmord - idag kom det ut att han jämfört Israel med nazister.

Israel-Palestinakonflikten är en av de mest infekterade debatterna i modern tid. Det är en konflikt där båda sidor gör klara fel, och där syndabockar och enkla sanningar är det sista som behövs. Sittande regering har tagit ett tydligt ställningstagande i konflikten genom att erkänna Palestina som stat. Men chansen att Sverige skall kunna vara en seriös medlare i konflikten, en ambition som regeringen har haft, förvanskas helt när en av våra högst förtrodda politiker uttrycker sig på detta vis.

Representerar svenska folket

Detta handlar i huvudsak inte om konflikten i sig, utan ett förhållningssätt till komplexa och känsliga frågor som inte är värdigt en minister. Kaplan har ett ansvar som förtroendevald på en såpass hög post. Han är en representant för Sveriges befolkning, och bör stå upp för de värden som Sverige har om frihet, demokrati och rättvisa.

Att vara inkompetent är en sak, han är långt från ensam i regeringen. Men att både vara inkompetent och gång på gång hamna i tvivelaktiga sällskap och komma med galna uttalanden som tänjer på gränsen för det anständiga. Om Mehmet Kaplan är bland det bästa som de rödgröna kan erbjuda, vilket faktumet att han inte avgått än antyder, så är det svårt att ha något förtroende kvar för regeringen.

Att vara skeptisk mot politiker är en sund skepsis, det är ett fundament i en fungerande demokrati. Det behövs för att sätta press på politiker att inte inskränka folks frihet eller ta sig för stora friheter på folkets bekostnad. Men allt för ofta så tar det form i ett hat mot samhället, och inte själva problemen som ligger bakom. När grupper ställs mot varandra och rationella argument överges till förmån för blint hat så urholkas människors tillit till varandra.


När människors tillit urholkas blir svaret för många auktoritär och förtryckande ideologi, det har hänt förut och det kan hända igen.

Frans Sporsén, kandidat till CUF’s förbundsstyrelse.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.