Linnea Hylén (CUF) skriver om Yasri Khans ovilja att skaka hand med en kvinnlig reporter.
1 av 3
Linnea Hylén (CUF) skriver om Yasri Khans ovilja att skaka hand med en kvinnlig reporter. - Foto: Privat/Faksimil TV4
Yasri Khan.
2 av 3
Yasri Khan. - Foto: TV4
Linnea Hylén (CUF).
3 av 3
Linnea Hylén (CUF). - Foto: Privat

Att vägra ta kvinnor i hand är sexism – varför gör inte MP något?

Centerpartist: Som liberal och feminist kommer jag aldrig kunna tolerera den allvarliga sexism som Kahn agerar utefter. Som evig jämställdhetskämpe ställer jag mig frågande till Miljöpartiets hyckleri.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ibland kan man göra fel, kanske till och med en andra gång, men när det sker en tredje gång är det en vana. Under tisdagen 19 april i TV4 Nyheter intervjuas Yasri Kahn som är kandidat till Miljöpartiets partistyrelse och ordförande för Svenska muslimer för fred och rättvisa.

Det är i efterdyningarna av Mehmet Kaplans avgång som han intervjuas och det framkommer att han liksom nästan alla partidistriktet står bakom den före detta bostadsminister. Som att inte detta var nog vägrar Kahn att skaka hand med reportern. Varför? För att hon är kvinna.

Reportern frågar "Är det för att jag är kvinna som du inte tar mig i hand?". Kahn förklarar att han väljer att inte ta i hand, då han till följd av sin uppväxt upplever det som intimt att beröra personer av motsatt kön.

Reportern frågar den berättigade frågan: "Du kandiderar till MP:s partistyrelse och de vill bryta patriarkala normer, vill du också göra det?". Kahn svarar:"Ja, och vad är patriarkala strukturer? Det är normer som vissa majoriteter uppbär".

Det är inget fel att vara religiös, muslim eller för den delen miljöpartist. Det är dock helt oacceptabelt att agera på ett ojämlikt, ojämställt och kvinnoförtryckande sätt som Kahn gjorde mot den kvinnliga reportern.

Oavsett religion eller uppväxt kan det aldrig vara en ursäkt eller anledning till att cementera och upprätthålla de patriarkala strukturerna som drabbar kvinnor.

Att inte skaka hand med kvinnor är en förminskning av kvinnan, såväl som en direkt sexualisering av henne då den fysisk beröringen direkt ses som intim.

Det här är ren och skär sexism som en av Miljöpartiets partistyrelsekandidater agerar utefter. Att sedan ifrågasätta vad som kan ses som patriarkala strukturer och därefter skylla det på "vissa majoriteter" är under all kritik för någon som förespråkar jämställdhet och demokrati.

Miljöpartiet ser sig som feminister och understryker detta ytterligare i sin "feministiska" regering. Det är därför groteskt och anmärkningsvärt att de inom partiet hyser åsikter som går tvärtemot de demokratiska och humanistiska värderingar de utåt pratar så gott om.

Som liberal och feminist kommer jag aldrig kunna tolerera den allvarliga sexism som Kahn agerar utefter. Som evig jämställdhetskämpe ställer jag mig frågande till Miljöpartiets hyckleri.

Kahn reflekterade kring vad som är patriarkala strukturer. Svaret finns nog närmare än vad han tror: i sitt eget "feministiska" parti.

Linnea Hylén,
Distriktsordförande CUF Örebro

/
/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.