Måndag 27 Jun
Stockholm

Professor: Romson och Fridolin borde också avgå

Göran Svensson tycker Åsa Romson och Gustav Fridolin borde avgå.
1 av 3
Göran Svensson tycker Åsa Romson och Gustav Fridolin borde avgå. Foto: Privat/TT
Åsa Romson och Gustav Fridolin.
2 av 3
Åsa Romson och Gustav Fridolin. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Göran Svensson.
3 av 3
Göran Svensson. Foto: Privat

Professor: Språkrören beter sig elitistiskt och maktfullkomligt, utan förståelse och lyhördhet i förhållande till miljöpartisters verklighet på gräsrotsnivå.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Göran Svensson är professor på Kristiania University College i Norge.

Göran Svensson är verksam internationellt i olika kulturella kontexter och kontinenter.

Besök hans blogg Nordinavia.

MP:s språkrör, Gustav Fridolin och Åsa Romson, prioriterar personliga vänskapsband och tillämpar olika måttstockar på människor – de borde avgå med omedelbar verkan!

Regeringsföreträdare i Sverige kan inte med bevarad trovärdighet odla kontaktytor som exminister Mehmet Kaplan gjort.

Raden av oförklarade kontaktytor och obesvarade frågor kring antisemitiska, islamistiska och högerextrema organisationer och företrädare, är för de flesta människor i Sverige oacceptabelt, men uppenbarligen inte MPs språkrör!

MP lyfter fram solidaritet, frihet, integritet, jämlikhet, tolerans och demokrati i sitt partiprogram.

Språkrören har ihärdigt bagatelliserat och bortförklarat den bakomliggande händelsekedjan kring Kaplan. Exspråkröret Peter Eriksson har i samma anda relativiserat och försökt trivialisera dessa skeenden kring Kaplan genom att felaktigt påstå att det handlar om etnicitet och religiösa tro.

Kaplan själv hävdar dessutom att han inte gjort något fel eller orättfärdigt, vilket tyder på förvånansvärt dåligt omdöme, arrogans och naivitet.

Dessa MP-företrädare beter sig som bångstyriga snorungar, men en gammal sanning är att makt tyvärr korrumperar!

I detta sammanhang ter det sig anmärkningsvärt att språkrören försöker bortförklara och inte svarar på varför Kaplan avgick, utan gömmer sig liksom statsminister Löfven bakom den vaga formuleringen "samlad bedömning" – föga statsmannamässigt av statsministern, snarare fegt och ynkligt!

Språkrören visar på ofattbar avsaknad av verklighetsförankring när de hyllar Kaplan, saknar förmåga till självkritik, försöker avleda uppmärksamheten till en pseudodebatt och vägrar dessutom att svara på frågan om de har fortsatt förtroende för exminister Kaplan och hans framtid i partiet.

MP:s trovärdighet hos allmänheten urholkas därmed ytterligare, efter deltagande i flera MP-fientliga beslut i regeringsställning, när språkrören avfärdar kritikerstormen som överdriven och att den antagit orimliga proportioner.

Varför är det samtidigt så tyst internt i MP som säger sig värna om öppen dialog och samtal. Var finns de genuina miljöpartisternas röst och kritik? Få kritiker inom MP hörs i media!

Språkrören har varit överdrivet noga att tala om hur länge och väl de känt Kaplan. Då uppstår den kritiska frågan om deras försvar av Kaplan i grund och botten handlar om att sätta personlig vänskap och att tillämpa olika måttstockar på människor, i stället för att följa MP:s politiska agenda – i så fall handlar det om vänskapskorruption.

Språkrören verkar prioritera politiskt hyckleri och eget maktbegär, uppvisar intetsägande och motsägelsefullt ledarskap när det gäller händelseutvecklingen kring Kaplan, i stället för att stå upp för partiets politiska agenda och existensberättigande.

Språkrören beter sig elitistiskt och maktfullkomligt, utan förståelse och lyhördhet i förhållande till miljöpartisters verklighet på gräsrotsnivå.

Det är kanske dags att Fridolin och Romson tar sitt ansvar också och avgår "frivilligt" som Kaplan? Deras uppdagade inkompetens och verklighetsflykt är en belastning för MP.

Göran Svensson

Borde Romson och Fridolin avgå?
Tack för din röst!
Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.