Miljöpartiet hycklar om jämställdheten

- 21/04/2016, 14:41
Jessica Rosencrantz (M) skriver om skandalerna i MP.
1 av 3

Jessica Rosencrantz (M) skriver om skandalerna i MP.

Riksdagen/TT/TT

Jessica Rosencrantz.
2 av 3

Jessica Rosencrantz.

Riksdagen

Mehmet Kaplan.
3 av 3

Mehmet Kaplan.

TT

Moderat riksdagsledamot: Det går inte att vara för jämställdhet och yttrandefrihet när det passar.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Trots att Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson profilerat sig i kampen för antirasism och feminism har det de senaste dagarna blivit uppenbart för de flesta att partiet har problem på just dessa områden.

Problemen illustreras av att en till nyligen föreslagen kandidat till partistyrelsen, Yasri Khan, vägrade att ta TV4:s kvinnliga reporter i hand bara för att hon var kvinna.

Yasri Khans beteende blir extra anmärkningsvärt då Mehmet Kaplan just fått lämna regeringen på grund av sitt samröre med diverse organisationer med kopplingar till islamism och högerextremism. Språkrörens slagord om jämställdhet och tolerans blir hycklande i ljuset av vad vi sett de senaste dagarna.

På Miljöpartiets hemsida går det att läsa att partiet är feministiskt och att ”De mänskliga rättigheterna bygger på allas lika värde oavsett kön”.

Utöver att de vill ha lika lön för lika arbete och fler föräldralediga pappor vill partiet även ha en feministisk statsbudget. Utåt profilerar sig alltså Miljöpartiet som jämställdhetsivrare och feminister men internt går det bevisligen bra att se mellan fingrarna med patriarkala strukturer.

I sin iver att vara ett tolerant och öppet parti har Miljöpartiet landat rejält snett. Självklart ska olika kulturer och religioner respekteras och tolereras i vårt samhälle, men kvinnoförtryck och uppenbara övertramp i till exempel liknelser mellan Nazityskland och Israel får aldrig tolereras.

Miljöpartiet har glömt att det finns värderingar i vårt samhälle som alltid måste försvaras – oavsett vem som angriper dessa och även om angriparen gör detta i religionsfrihetens namn.

Miljöpartiet har trasslat in sig i en djungel av maktanalyser. När Jyllands-Posten publicerade Muhammedkarikatyrerna ansåg exempelvis Mehmet Kaplan att man inte kunde ”komma dragandes med yttrandefriheten” när man kritiserade islam.

Ändå fortsatte Mehmet Kaplans raketkarriär i partiet. Lyckligtvis har såväl Mehmet Kaplan som Yasri Kahn avsagt sig sina uppdrag, men Miljöpartiets ledning tar fortfarande inte avstånd från deras beteende.

Flera frågor återstår dessutom – hur mycket visste till exempel Miljöpartiets valberedning när Khan nominerades till partistyrelsen?

Jag kommer aldrig att kompromissa med mina värderingar om att män och kvinnor ska behandlas lika eller att yttrandefriheten gäller oavsett om det är en ”utsatt grupp” som drabbas eller inte. Undersökningar visar att toleransen för olika kulturer och religioner är hög i Sverige.

Det går inte att vara för jämställdhet och yttrandefrihet när det passar. Varken Stefan Löfven, Åsa Romson eller Gustav Fridolin har förklarat Mehmet Kaplans avgång med att han gjort något fel i sak, utan i stället med att den mediala bilden av honom, den samlade bedömningen, blev för negativ.

För oss som inte är aktiva i Miljöpartiet är det uppenbart att både Mehmet Kaplan och Yasri Khan har betett sig ytterst olämpligt. Frågan är när språkrören drar upp huvudena ur sanden och ser det uppenbara?

Jessica Rosencrantz,
Riksdagsledamot och trafikpolitisk talesperson, Moderaterna