Torsdag 30 Jun
Stockholm

Marknadshyror skulle vara en katastrof för våra unga

Ung Vänster och Vänsterpartiet Stockholm tycker marknadshyror är en dålig idé.
1 av 3
Ung Vänster och Vänsterpartiet Stockholm tycker marknadshyror är en dålig idé. Foto: Privat/Lieselotte van der Meijs
Ann-Margarethe Livh.
2 av 3
Ann-Margarethe Livh. Foto: Lieselotte van der Meijs
Hanna Cederin.
3 av 3
Hanna Cederin. Foto: Privat

Vänsterpartiet Stockholm och Ung Vänster: De flesta unga har i dag inte råd att betala så höga hyror som marknadshyror skulle orsaka. Och inget talar för att bostäderna då skulle bli fler.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

MUF Stockholm sprider myter om att marknadshyror skulle vara bra för dagens unga. Att marknadshyror bara skulle innebära hyreshöjningar för några få lägenheter i innerstan är en myt.

Marknadshyror innebär en chockhöjning av hyrorna långt ute i förorten och länet. Och det är bara de som redan har mycket pengar som gynnas av det.

Vi har en enorm bostadsbrist i Sverige i dag och precis som MUF Stockholm skriver i sin debattartikel är vi överens från höger till vänster om att det är en av våra största utmaningar. Men efter det är det inte mycket vi är överens om.

MUF Stockholm tror att lösningen är att införa marknadshyror, som innebär att det företag eller den person som äger en fastighet får ta ut obegränsat hög hyra. Och som ett mirakel skulle vi då lösa bostadsbristen. Det MUF Stockholm aldrig har frågat sig är vart alla de som inte har råd med marknadshyror då ska bo.

Vad skulle egentligen marknadshyror betyda för Stockholm? Vi kan välja att antingen lyssna på myter och påståenden tagna ur luften eller så kan vi välja att titta på de analyser som faktiskt finns.

2015 gjorde konsultbolaget Ramböll en så kallad scenarioanalys, alltså en avancerad beräkning på vad införandet av marknadshyror skulle innebära i Stockholm.

Resultatet slår hål på MUF:s föreställningar. Visst stämmer det att de allra högsta hyreshöjningarna skulle bli i innerstan, med i vissa fall fördubblad hyra, men rejäla hyreshöjningar är också att vänta långt ut i förorten.

Skärholmen, Skarpnäck och Rinkeby får räkna med 58 procent högre hyror. Det betyder att den som idag har en hyra på 5000 kr istället får betala 7900 kr. I hela Stockholms län beräknas en hyreshöjning på i snitt 40 procent.

Så ja, visst kan marknadshyror hjälpa personer som ska flytta till Sverige för att ta ett högt betalt jobb och andra personer som har mycket pengar.

Men för alla andra som söker bostad skulle det vara en katastrof när hyrorna skenar. Det hjälper knappast unga i Skärholmen, Skarpnäck och Rinkeby att flytta hemifrån om deras föräldrar inte ens har råd att bo kvar.

De flesta unga har idag inte råd att betala så höga hyror som marknadshyror skulle orsaka. Och inget talar för att bostäderna då skulle bli fler.

Det vi behöver är många fler hyresrätter med rimliga hyror. I Stockholm satsar vi på att bygga bort bostadsbristen och bara i år investerar våra bostadsbolag över tre miljarder kronor på att bygga nya hyreslägenheter vilket är en ökning med 40 procent jämfört med det år då Alliansens satsade som mest.

Så, MUF Stockholm, får även de utan feta plånböcker någonstans att bo.

Ann-Margarethe Livh,
Bostadsborgarråd Stockholm, Vänsterpartiet

Hanna Cederin,
Ordförande, Ung Vänster

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.