Emelie Lindkvist skriver om feminism.
1 av 3
Emelie Lindkvist skriver om feminism. - Foto: Privat/TT
"Så nej, ni två killar på bussen, feminism är inte överflödigt och onödigt".
2 av 3
"Så nej, ni två killar på bussen, feminism är inte överflödigt och onödigt". - Foto: TT
Emelie Lindkvist.
3 av 3
Emelie Lindkvist. - Foto: Privat

Utan feminism kommer killar fortsätta tafsa på mig varje utekväll

Debattören: "Om du inte är intresserad så kan du ju faktiskt försöka visa det på något sätt" var det enda han hade att säga. Och jag blev helt mållös.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Emelie Lindkvist är 19 år. Hon jobbar på en förskola och driver en blogg.

I dag när jag satt på bussen på väg från jobbet så hörde jag hur två killar i min egen ålder satt i sätena framför mina och diskuterade feminism.

Och det var då överflödet av feminism de diskuterade. "Överskattat", "onödigt" och "diskriminerande mot män". Inte helt ovanliga åsikter från de som inte drabbas av de patriarkala strukturerna.

Detta fick mig att tänka tillbaka på en sak som hände mig och min kompis när vi var ute på en klubb en fredagskväll för några veckor sedan.

Vi står på ett dansgolv och dansar när ett gäng killar kommer fram och börjar dansa med oss. En av dem ställer sig vid mig och börjar kladda på mig varpå jag tar bort hans händer.

Man antar ju att han kommer att fatta den rätt så tydliga hinten. Men nej. Han fortsätter och den här gången tar jag undan hans händer mer bestämt men de hamnar där igen.

Min kompis som ser detta tränger in sig mellan oss men han går runt henne och tafsandet återupptas.

Vid det här laget är jag riktigt irriterad så jag och min kompis går bort därifrån, till andra sidan dansgolvet.

Och döm om min förvåning när han efter tre minuter dyker upp igen och fortsätter och allt upprepas.

Efter att vi har hållit på så här ett tag, händer på, händer av, händer på, jag flyttar mig, händer... Så går jag och min vän ut ur rummet och bort till garderoben.

Vi står där och pratar om det som just hände och så kommer en av de andra killarna i gruppen fram till oss. Man skulle ju kunna tro att han kanske skulle be om ursäkt för sin väns beteende. Men så var inte fallet.

"Om du inte är intresserad så kan du ju faktiskt försöka visa det på något sätt." Var det han hade att säga. Och jag blev helt mållös.

Hade jag på något sätt visat att jag ville? Var det automatiskt okej för att jag hade magtröja? För att jag dansade? Eller för att "det är sånt man får räkna med när man går ut"?

Och hur kan han påstå att ansvaret ligger på mig?

Om den här för mig okända mannen vill hålla på och tafsa på mig så är det hans ansvar att vara säker på att jag är okej med det.

Det är inte mitt ansvar att hinta så tydligt som möjligt. Jag ska inte behöva oroa mig för att jag inte är tillräckligt tydlig, det är inte mitt jobb.

Så nej, ni två killar på bussen, feminism är inte överflödigt och onödigt. Om feminismen inte behövdes hade jag aldrig behövt uppleva ovanstående, det hade ingen tjej behövt.

Emelie Lindkvist

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Måste tjejer säga att de inte är intresserade?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.