Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vi måste göra något för att få in fler utrikesfödda kvinnor på arbetsmarknaden

- 29/04/2016, 08:54 -
Debatt. Första maj.
1 av 3

"Jag vill se ett Sverige som reser sig på första maj för de grupper som kämpar för att ens bli betraktade som arbetare, och andra som sliter ut sig långt innan pensionen".

Privat/TT

2 av 3

TT

Första maj.
3 av 3

Mariam Ismail Daoud.

Privat

Debattören: Sverige ska vara ett land där fler ska få känna stoltheten över att ha ett jobb att gå till och dit ska vi sträva.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag vill se ett Sverige som reser sig på första maj för de grupper som kämpar för att ens bli betraktade som arbetare, och andra som sliter ut sig långt innan pensionen.

För de som bygger vårt samhälle För grupper som ofta osynliggörs och diskmineras i arbetsmarknaden.

Idag ser vi en allt mer positiv utvecklingen på arbetsmarknaden i betydelsen minskande arbetslöshet, ökad sysselsättning. Men det är långt ifrån tillräckligt.

Det finns mer att göra för att bekämpa arbetslösheten och de stora skillnaderna mellan människors förutsättningar att leva ett gott liv.

Många står i dag helt utanför den reguljära arbetsmarknaden och därmed utan såväl löner, försäkringar och rimliga arbetsvillkor.

I dag är mer än var femte utrikesfödd arbetslös. Fortfarande tjänar kvinnor i genomsnitt 14 procent mindre än män.

Bland de allra lägst avlönade grupperna finns kvinnor, rasifierade och personer med funktionsnedsättning. Samtidigt är arbetet en boja för många, eller något som de förvägras.

I dag är en utav de största jämställdhetsutmaningarna att få in fler utrikesfödda kvinnor på arbetsmarknaden. Samtidigt uppmärksammas prekariatet mer och mer, och dess individer som befinner sig i prekära tillstånd.

Vi vet att det behövs göra mera för att bryta utanförskapet och klyftorna måste bekämpas. Vi vet även att flera jobb måste växa till alla och då behövs det fler och enklare vägar in på arbetsmarknaden.

Sverige behöver en ny färdriktning, där landet blir bättre på att snabbt ta tillvara den kompetens och den resurs som finns och för den som flyttar hit och bidrar till ett framgångsrikt samhälle.

Sverige ska vara ett land där fler ska få känna stoltheten över att ha ett jobb att gå till och dit ska vi sträva.

Men för det krävs aktiva åtgärder som bryter rådande rekryteringsnormer och går bortom traditionella nätverk.

Inkludera och säkerställ att de underrepresenterade grupperna alltid inkluderas i rekryteringsprocesserna.

Mariam Ismail Daoud

Behöver arbetsmarknaden reformer?