Torsdag 22 Februari 2024
"Den dagen jag blir arbetslös så kommer problemen".
1 av 4
"Den dagen jag blir arbetslös så kommer problemen". - Foto: Privat/TT
2 av 4
- Foto: TT
Joanna Halvardsson.
3 av 4
Joanna Halvardsson. - Foto: Privat
4 av 4
- Foto: Jessica Gow/TT

A-kassan straffar mig för att jag är sjuk

Debattören: Jag funderar på att gå ur A-kassan, för varför ska jag ge dem massa pengar varje år – när de aldrig kommer ge mig något tillbaka?


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Joanna Halvardsson är bosatt i Karlstad.

Hon driver en blogg där hon bland annat skriver om hur det är att leva med Asperger.


Sitter och läser läkarutlåtande från reumatologen som ska skickas till F-kassan eftersom jag vill ha förlängd aktivitetsersättning på 50 procent.

Och tydligen har jag en nackskada, ja, jag vet ju såklart att jag har ont i nacken och har fått fem kortisonsprutor där en gång i halvåret de senaste tre åren.

Men hade ingen aning om att det räknades som nackskada.

Försäkringskassan vill ha bevis på att jag bara kan jobba 50 procent men jag tycker de i stället borde undra hur fan jag ens klarar att jobba med det jag gör med Reumatisk sjukdom, Bipolär sjukdom, en NPF-diagnos, en trasig axel, en trasig fot, konisk bäckensmärta, en trasig nacke, nedsatt immunförsvar och IBS.

Jag klarar egentligen inte att jobba 50 procent men eftersom jag gått över 25 procent för länge sedan så finns det ju bara möjligheten att få 50 procent bidrag.

Vi har ett system i Sverige som inte passar alla, så varje månad får jag pressa mig själv till att försöka klara mer än vad min kropp tillåter.

Räknar man med alla mina sjukdagar så jobbar jag nog egentligen 30-40 procent varje månad och jag tror inte att jag är den enda personen som inte passar i Försäkringskassans mall.

Jag har fått högriskskydd från dem som täcker upp både för mig och min arbetsgivare. Det är en jättebra möjlighet som gör att jag inte har några karensdagar och får sjuklön redan från dag ett.

Eftersom jag har många men korta sjukdagar så är det jättebra att jag får den möjligheten. Men den dagen jag blir arbetslös så kommer problemen.

Eftersom A-kassan (Kommunals i mitt fall) räknar med mina sjukdagar och jag bara jobbar 50 procent så kommer jag aldrig upp i de timmar man behöver jobba för att få ut A-kassa.

Förra gången jag var arbetslös fick jag inga pengar, denna gång har jag skickat in pappren igen men eftersom situationen ser likadan ut, så utgår jag från att inte kommer få något A-kassa, denna gång heller.

Eftersom mitt liv ser ut så här och jag aldrig kommer kunna jobba mer än 50 procent och alltid kommer ha mina kroniska sjukdomar som gör att jag har många sjukdagar så kommer jag aldrig få A-kassa.

Då vi har ett system som inte passar oss som inte passar i mallen och inte kan jobba 100 procent.

Jag funderar på att gå ur A-kassan för varför ska jag ge dem massa pengar varje år, men de kommer aldrig ge mig något tillbaka?

Det här ett stort problem som jag hoppas på att regeringen jobbar med att lösa.

Både att det borde finnas så man kan ha aktivitetsersättning på till exempel 27, 39, 77, eller kanske 98 procent men även att A-kassan inte kan använda samma mall för oss som inte jobbar på samma förutsättningar som de som arbetar 100 procent.

För det är galet att man i dagens samhälle, blir straffad för att man har kroniska sjukdomar.

Joanna Halvardsson

/
/
/
/
Tar A-kassan hänsyn till kroniska sjukdomar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.