Jennifer Norhamn skriver om sexismen i DJ-branschen.
1 av 3
Jennifer Norhamn skriver om sexismen i DJ-branschen. - Foto: Johan Johansson/TT
"Så även om någon mixar lite sämre än någon annan så kanske den som anses vara lite "sämre" får fler gig ändå".
2 av 3
"Så även om någon mixar lite sämre än någon annan så kanske den som anses vara lite "sämre" får fler gig ändå". - Foto: TT
Jennifer Norrhamn.
3 av 3
Jennifer Norrhamn. - Foto: Johan Johansson

Nej, att du har en penis gör dig inte till en bättre DJ än mig

Debattören: Är det penisen som avgör om man är en bra DJ eller inte? Det är inte så att det handlar om sin passion för musik?


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jennifer Norrhamn är 23 år gammal och bosatt i Göteborg. Hon har jobbat som DJ i ett och ett halvt år.

Jennifers facebook: https://www.facebook.com/jennifernorrhamnofficial/?fref=ts

Jennifers instagram: https://www.instagram.com/jennifernorrhamn/?hl=en

Nej, det här är inte ytterligare en debatt-artikel som handlar om att kvinnor är bättre än män - det här är en debatt-artikel där jag vill sätta ner foten för oss kvinnliga DJ:s.

När jag bestämde mig för att satsa på att bli DJ så fick jag käftsmäll efter käftsmäll.

Jag fick höra saker som "Tjejer får gig bara för att dom spelar på sitt utseende" eller den allra vanligaste "Tjejer kan inte mixa".

Jag vet att jag inte är ensam om att som kvinnlig DJ fått möta dessa påhopp. Dessa påhopp som (i mitt fall) endast kommit ifrån män, och oftast män som har samma jobb som jag.

Med vad är det för "regel" som säger att tjejer inte kan mixa? Är det penisen som avgör om man är en bra DJ eller inte? Det är inte så att det handlar om sin passion för musik?

Om sin passion för att tillfredsställa en publik? Om sin passion för att göra det man brinner för?

Att det finns fler manliga DJ:s i dagens läge är ingen nyhet, men det handlar inte om att kvinnor är sämre än män, det handlar om att när det började eskalera bland DJ:s så var det i princip bara män som jobbade med detta.

Men just nu lever vi på 2000-talet och allt fler tjejer ger sig in i exakt samma arbete och borde ha exakt samma villkor.

Kan inte alla bara sluta placera folk i olika fack och dra alla över en kant? Sluta vara så trångsynta och fördomsfulla!

Vi lever som sagt på 2000-talet for heavens sake, och det är helt sjukt att det fortfarande finns folk med ap-hjärnor som bara tänker fyrkantigt och inte ser den riktiga världen.

Att dra alla tjejer över en kant och säga "vi" och "de" är som att säga att om man är född med en penis och sedan kapar av den så kan man inte mixa längre.

Och en grej till; att vara DJ handlar inte bara om att sätta snygga mixar och övergångar, det handlar även om att bjuda på en show.

Så även om någon mixar lite sämre än någon annan så kanske den som anses vara lite "sämre" får fler gig ändå.

Just för att en DJ i svart t-shirt som står still i 5 timmar inte är speciellt underhållande, hur duktig man än är på att mixa och oavsett om man är född med en penis eller inte.

Så till er killar som håller på att försöka trycka ner oss tjejer på detta viset vill jag bara säga; Låt oss fucking vara! Ha vilka åsikter ni vill, men släpp fördomarna innan ni öppnar er mun.

Och till er tjejer som har en dröm om att bli DJ vill jag säga; Kör hårt och låt ingen trångsynt penis (eller fiffi) stoppa er!

Och bara så ni vet så kan jag både mixa, sätta snygga övergångar och bjuda på en riktig jävla show.

Jennifer Norhamn

/
/
DJ
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.