Måndag 27 Jun
Stockholm

Fotbolls- och publikskandalen blev även en medieskandal

Mattias Lundberg skriver om att fotbollskandalen med Tobias Sana också är en medieskandal.
1 av 3
Mattias Lundberg skriver om att fotbollskandalen med Tobias Sana också är en medieskandal. Foto: Privat/TT
"Sana reagerar på det inträffade och tar en hörnflagga och kastar den upp på läktaren mot den sektion varifrån knallskottet kommer".
2 av 3
"Sana reagerar på det inträffade och tar en hörnflagga och kastar den upp på läktaren mot den sektion varifrån knallskottet kommer". Foto: TT
Mattias Lundberg.
3 av 3
Mattias Lundberg. Foto: Privat

Debattören: Media väljer alltså att fokusera på offret före gärningsmannen. Översätt det till vilket annat våldsbrott som helst, så inser ni hur kapitalt vrickat det är.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Mattias Lundberg är psykolog, författare, föreläsare och moderator.

Den här artikeln publicerades först här.

Onsdagens match i fotbollsallsvenskan mellan IFK Göteborg och Malmö FF avbröts i den 77 minuten efter att en person i publiken kastat in ett så kallat knallskott på planen.

Knallskottet landar alldeles intill Malmös spelare Tobias Sana och detonerar nära en av de assisterande domarna.

Sana reagerar på det inträffade och tar en hörnflagga och kastar den upp på läktaren mot den sektion varifrån knallskottet kommer.

Detta var andra dagen i rad som en match fick avbrytas efter att publiken kastat in saker på planen. Tisdagens match mellan IFK Norrköping och Hammarby fick även den avbrytas, men återupptogs.

Att fotbollen inte klarar av att kontrollera sina evenemang är inget nytt, men det som händer i samband med knallskottet på Gamla Ullevi är även en annan typ av skandal än en publik- och fotbollskandal.

Det är en medieskandal.

Skandalen består i att media väljer att fokusera på Sanas reaktion och beteende i samband med det inträffade. C-more som sänder matchen konstaterar direkt att Sana överreagerar och att det är inget man vill se på en fotbollsplan.

Göteborgsposten fortsätter med rubriken ”Hjärnsläpp – kastar hörnflaggan som ett spjut mot IFK-klacken” på webben och SVT Sport frontar sin webb med en bild på Tobias Sana hållandes hörnflaggan just innan han kastar den.

Aftonbladet och många andra hänger på.

Media väljer alltså att fokusera på offret och dennes reaktion före att på allvar fundera på gärningsmannen. Översätt det till vilket annat våldsbrott som helst, så inser ni hur kapitalt vrickat det är.

För det är precis det som Sana och den assisterande domaren är utsatta för. Ett våldsbrott.

Att med någon form av vapen utsätta en annan människa för i värsta fall livsfara, eller i bästa fall för psykisk eller fysisk skada är ett våldsbrott, om jag nu inte helt misstar mig på brottsbalken.

Men det är inte i första läget intressant för media.

Eller har sportjournalisterna blivit så tillvanda, eller normaliserade att de helt enkelt inte ser vad som sker på fotbollsarenorna.

Hur allvarligt det i sig är, så hoppas jag på något konstigt sätt det, då andra orsaker för fokuseringen på brottsoffret knappast är till journalistkårens fördel.

Det som talar för normaliseringen är att man även börjat använda huliganernas terminologi i sitt kommenterande.

Man säger inte längre knallskott utan man kallar dem ”bangers” och konstaterar något avmätt ”att det smällt här hela kvällen”.

Istället för att klandra Sana för att han överreagerar kanske det är dags att fler börjar REAGERA över huvud taget.

Det här blev inte bara en publik- och fotbollsskandal. Det blev även en medieskandal.

Då det senare under kvällen framkom att den assisterande domaren chockats svårt och att även Sana var skakad valde vissa medier att flytta fokus, men det var först då...

Mattias Lundberg

Är medias rapportering en skandal?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.