Maja Jonsson.
1 av 6
Maja Jonsson. - Foto: Privat
2 av 6
- Foto: Maja Jonsson
3 av 6
- Foto: Maja Jonsson
4 av 6
- Foto: Maja Jonsson
5 av 6
- Foto: Maja Jonsson
6 av 6
- Foto: Maja Jonsson

Jag är en korkad blond feminist

Debattören: Jag blir dock mer dömd för att jag är en feminist. Jag vet att personer tycker att jag är lite för mycket och att jag tycker lite för mycket.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Maja Jonsson är 18 år.

Majas blogg: http://nouw.com/majajonsson

Igår var jag med min klass på seminarium som handlade om vad vi har fördomar genom att bara utgå efter någons utseende. Vi fick ge oss själva en etikett på vad folk på stan skulle tänka om en när de gick förbi.

Min etikett fick bli dum blondin. För det är just det jag fått höra vad folk tror om mig som inte känner mig.

Jag kan förstå varför människor sätter in mig i ett fack där mitt utsedde matchar med en stereotyp som är korkad, naiv, ytlig och osmart för att jag ser ut som jag gör.

Jag har fått höra från vänner som fått frågor av andra som "Maja har väl inte så mycket innanför skallen, kan hon inte bli lite för mycket att umgås med´".

Men när folk lär känna mig brukar många tycka att mitt utseende inte passar ihop med min personlighet. Jag är en person som har mycket åsikter om hur jag vill att samhället ska se ut.

Jag är ofta politiskt korrekt, samhällsfrågor och politik ligger mig varmt om hjärtat och jag är inte den osäkra tjejen som har svårt för att ge någon en fett utskällning om det behövs.

Jag är självsäker (inte till 100 procent alla gånger) och vet vad jag går för. Folk blir också ibland förvånade att någon som ser ut som mig är så feministiskt insatt.

Jag älskar att gå i mina höga klackskor, bära mina pälsar och ha rå blont hår men för mig är mina åsikter så mycket viktigare och det är synd att man ska behöva få en motsatt fördom.

Jag blir nog dock mer dömd för att jag är en feminist. Jag vet att personer tycker att jag är lite för mycket och att jag tycker lite för mycket.

Det folk inte uppfattar är att jag står här i dag och tycker som jag tycker på grund av mina erfarenheter. Nu när jag blivit äldre har jag reflekterat över händelser i mitt liv och saker jag upplevt som inte skulle hänt om samhället var en plats där människor samtycker.

Jag vill ha en förändring eftersom mina erfarenheter borde inte bli någon annans erfarenheter. Jag är inte en feminist för att jag läst lite saker på internet och sedan bestämt mig för att såhär ska det inte vara.

Jag blev feminist och jag var nog det långt innan jag ens började kalla mig det för att jag började se strukturer i vårt samhälle där jag som tjej alltid behövde känna att det är mitt fel att det blev såhär, jag får skylla mig själv, jag borde sagt nej.

Att hela tiden behövt känna att jag gjorde fel och att hela tiden känna att jag måste skydda mig från sexistiska trakasserier.

Så tänk lite innan ni ger folk etiketter. De har en historia de med.

Maja Jonsson

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.