Söndag 25 Sep
Stockholm

Prostitution leder till lidande och utsatthet – den ska bort från våra gator nu!

Lotta Edholm (L) skriver om prostitutionen på Stockholms gator.
1 av 3
Lotta Edholm (L) skriver om prostitutionen på Stockholms gator. Foto: Stockholm Stad/TT
"Sexhandel och utsatthet är inte något Stockholm ska visa upp för omvärlden".
2 av 3
"Sexhandel och utsatthet är inte något Stockholm ska visa upp för omvärlden". Foto: TT
Lotta Edholm (L).
3 av 3
Lotta Edholm (L). Foto: Stockholm Stad

Liberalerna i Stockholm: Många kommer hit med förespeglingar om ett bättre liv. Det som istället möter dem är ofta iskall förnedring och utnyttjande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Taxichaufförer hos Taxi Stockholm misstänks vara inblandade i sexhandeln i Stockholm, enligt TV4:s Kalla Fakta som sändes på tisdagen.

Bolagets ledning har sedan dess bland annat tagit initiativ till egna stickprovskontroller. Det är bra. Men problemet med prostitution är större än så och i dess spår följer utsatthet, maktlöshet och lidande.

Sexhandel och utsatthet är inte något Stockholm ska visa upp för omvärlden. Vi måste ta ett samlat grepp kring den sexhandel som sker på Stockholms gator.

Enligt Eurostat sker det just nu i hela EU en ökning av människohandel för sexuella ändamål.

Rikspolisstyrelsen konstaterade i en rapport 2014 att de flesta offer i Sverige kom från andra länder än Sverige, som Rumänien, Bulgarien och Litauen. Många kommer hit med förespeglingar om ett bättre liv.

Det som istället möter dem är ofta iskall förnedring och utnyttjande.

När Aftonbladet för några veckor sedan visade att det förekommer häleri på ett härbärge i södra Stockholm fick de också höra en man fråga ”Vem kan ordna kvinnor för prostitution?”

Offren kommer, enligt polisen, från mycket fattiga regioner med hög arbetslöshet där kvinnor är särskilt utsatta. Sexhandeln sker både via nätet och på gator i Stockholm.

Enligt polisens granskning år 2014 var det ofta okänt för kvinnorna vad nätannonserna innehöll. Information gällande priser och vilka typer av sexuella tjänster som erbjöds publicerades av någon annan än kvinnorna själva.

Brottsligheten är internationell och kräver att EU-länderna ges mer resurser och ett tydligare mandat att samverka. Men ska vi stoppa sexhandeln krävs att alla som har chans att uppmärksamma att människor utnyttjas stöttas i att agera.

Stockholms stad behöver göra mycket mer för att stoppa sexhandeln och stå upp för utsatta människors rätt. Vi liberaler föreslår följande åtgärder:

Projekt Huskurage mot prostitution. I projekt Huskurage arbetar bostadsbolag och boende tillsammans mot våld i nära relationer. Detta projekt bör få en efterföljare för att våga skydda offren och anmäla när man misstänker prostitution i trappuppgången.

● Stöd företag i kampen mot prostitution. Det pågår ett antal initiativ som, precis som Krogar mot knark vad gäller narkotika, försöker samla företag i att arbeta mot prostitution.

Stockholms stad bör utreda inrättandet av ett stadsövergripande nätverk där hotellägare, restauranger och taxibolag med flera ges möjlighet att jobba aktivt.

● Utbyggd socialtjänst med språkkompetens. Människor som utsätts i sexhandel behöver skydd. Det måste gå att komma i kontakt med människor som kan hjälpa en på det språk man talar. Det förebyggande arbetet behöver byggas ut när också omfattningen av sexhandeln ökar.

Socialdemokraterna i Stockholm har en mycket hög svansföring när det handlar om skydd för arbetstagare i företag som kommunen anlitar.

Under den vaga parollen ”vita jobb” outsourcar man myndigheters ansvar för goda arbetsvillkor i upphandlad verksamhet till fackföreningskontrollanter.

Men för de människor som inte är LO-anslutna, utan som är de absolut mest utsatta på Stockholms gator, finns inget liknande projekt.

För liberaler är det självklart att en feministisk politik också måste gälla de som har svårast att kräva sin rätt. Stockholms politiker måste nu stå upp för de människor som tvingas in i förtryck och utnyttjande på våra gator.

Lotta Edholm,
Oppositionsborgarråd i Stockholm, Liberalerna

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.