Torsdag 6 Okt
Stockholm

Det måste bli hårdare tag mot de som skräpar ner våra gator

Kristdemokraterna i Stockholm vill ha hårdare tag mot nedskräpningen.
1 av 3
Kristdemokraterna i Stockholm vill ha hårdare tag mot nedskräpningen. Foto: TT/TT
"Det bör också övervägas om andra yrkesgrupper än polisen skulle kunna få befogenhet att bötfälla nedskräpare".
2 av 3
"Det bör också övervägas om andra yrkesgrupper än polisen skulle kunna få befogenhet att bötfälla nedskräpare". Foto: TT
Erik Slottner (KD)
3 av 3
Erik Slottner (KD). Foto: TT

Kristdemokraterna i Stockholm stad: Nedskräpning är allvarligt av flera skäl. Det är skadligt för miljön, det skapar otrivsamma stadsmiljöer och nedskräpade miljöer riskerar att leda till annan brottslighet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Att endast sex personer i hela Stockholms län bötfälldes för nedskräpning under förra året måste ses som ett stort misslyckade.

2011 – det år då nedskräpningslagen infördes - var det 25 personer som bötfälldes. Även det en iögonfallande låg siffra, men förra året måste ändå betraktas som ett riktigt bottennapp.

För att nedskräpningslagen ska ha någon gnutta av legitimitet kvar måste åtgärder vidtas, annars kan lagen lika gärna skrotas.

Polisen säger att de inte prioriterar denna typ av brott vilket är lätt att ha förståelse för. Men att inte prioritera får inte betyda att man ser mellan fingrarna.

Ett antal särskilda punktinsatser under året borde kunna ge relativt stor effekt och vid allmän patrullering bör också flera fall av nedskräpning kunna rapporteras.

Sådana åtgärder skulle säkerligen kunna få stor effekt utan att det slukade några större resurser från Polismyndigheten. Tyvärr tycks dock intresset för den typen av insatser mycket svalt.

Det bör också övervägas om andra yrkesgrupper än polisen skulle kunna få befogenhet att bötfälla nedskräpare.

Jag anser inte att det ensamt ska vara ett ansvar för polisen. Ett sådant uppdrag bör kunna utvidgas så att även kommunala ordningsvakter kan få den befogenheten precis som kommunala parkeringsvakter i dag bötfäller felparkerade bilar.

På så sätt kan polisen syssla med grövre brottsbekämpning samtidigt som nedskräpningslagen får större effekt.

Nedskräpning är allvarligt av flera skäl. Det är skadligt för miljön, det skapar otrivsamma stadsmiljöer och nedskräpade miljöer riskerar att leda till annan brottslighet.

Enligt samma undersökning berättar många som arbetar med renhållning i stadsdelarna att nedskräpningen ökar. Därför var nedskräpningslagen som möjliggjorde böter mycket efterlängtad.

Jag hade dock hoppats på betydligt större genomslagskraft än vad som varit hittills och tyvärr tycks trenden vara negativ. Frågan är om ens någon kommer att bötfällas inom några år.

För att undvika ett sådant scenario måste ett antal åtgärder vidtas, såsom fler punktinsatser, ökad kunskapsspridning hos polisen samt utökade befogenheter för fler yrkesgrupper.

Erik Slottner,
Gruppledare, Kristdemokraterna
Stockholms stadshus

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.