Ungsvenskarna SDU kritiserar Moderaternas förslag om att alla gymnasieprogram ska ge högskolebehörighet.
1 av 3
Ungsvenskarna SDU kritiserar Moderaternas förslag om att alla gymnasieprogram ska ge högskolebehörighet. - Foto: Privat/TT
"Vi måste förhålla oss till hur det faktiskt ser ut och att alla elever har olika mål och ambitioner med sina studier".
2 av 3
"Vi måste förhålla oss till hur det faktiskt ser ut och att alla elever har olika mål och ambitioner med sina studier". - Foto: TT
Ebba Hermansson, Ungsvenskarna SDU.
3 av 3
Ebba Hermansson, Ungsvenskarna SDU. - Foto: Privat

Ungsvenskarna SDU: I stället för att förbättra skolan vill M ta bort valfriheten

Ungsvenskarna SDU: Att göra alla gymnasieutbildningar högskoleförberedande vore beklagligt för de elever som på grund av skoltrötthet eller av andra anledningar inte har ambitionen att läsa vidare efter gymnasiet


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den senaste i raden av helomvändningar från det moderata partiet handlar om gymnasieskolan, där man istället för sin tidigare hållning, nu vill att samtliga gymnasieutbildningar skall ge högskolebehörighet.

Detta är problematiskt av flera skäl. Först och främst när det kommer till elevernas möjligheter att välja själva. Alla elever kan inte, men framförallt vill inte läsa ett högskoleförberedande program.

Skälen till detta kan vara många, men oavsett orsak bör ingen elev tvingas till något. I SVT:s artikel säger Elisabeth Svantesson: ”Unga vill ha många möjligheter och inte stängda dörrar, därför ändrar vi i oss”.

Just därför är det mycket märkligt att samma parti också vill ta bort valmöjligheten genom denna plötsliga vändning.

Även om Moderaterna önskar att alla ville bli akademiker så kommer det aldrig att bli fallet. Vi måste förhålla oss till hur det faktiskt ser ut och att alla elever har olika mål och ambitioner med sina studier.

Detta bör inte behandlas som ett problem, med tvingande åtgärder. Utan endast ett i raden av exempel där olika personer vill olika saker i liv och har olika mål.

Att göra alla gymnasieutbildningar högskoleförberedande vore beklagligt för de elever som på grund av skoltrötthet eller av andra anledningar inte har ambitionen att läsa vidare efter gymnasiet.

Poängen med yrkesprogrammen är att dessa ofta kan ge eleverna möjlighet till jobb direkt efter gymnasietiden då utbildningen är betydligt mer praktisk än teoretisk.

Det finns inget mervärde i att läsa vissa teoretiska ämnen för sakens skull, om man inte har som ambition att studera vidare på ett program där dessa ämnen är ett krav för behörighet.

Vill man sedan komplettera sin yrkesutbildning eller skulle ändra sig när man väl tagit studenten finns alltid folkhögskolor och komvux.

Det är inte så att bara för att man inte läser samtliga teoretiska ämnen under sin gymnasietid, inte kan läsa in dom senare. Det finns utrymme för att ändra sig. Vi skall och bör värna om valfriheten inom skolvärlden.

Samtliga elever skall få en gymnasieutbildning som passar dem oavsett ambitionsnivå.

Givetvis kan yrkesutbildningarna förbättras, likt mycket i dagens skola. Alla ska ha samma möjligheter att lyckas, men alla kommer inte att nå samma resultat.

Det är därför viktigt att de som inte har som ambition att studera vidare efter gymnasiet, inte heller behöver göra det för sakens skull.

Ebba Hermansson,
utbildningspolitisk talesperson för Ungsvenskarna SDU

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska alla gymnasieutbildningar ge högskolebehörighet?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.