Måndag 15 Aug
Stockholm

Det här är Vera, 88 – hjälp oss att polisanmäla henne

1 av 3
2 av 3
3 av 3

We are Dalarna: Vi anmäler Vera Oredsson för Hitlerhälsningen hon gjorde på 1 maj – men man ska inte glömma hennes historia. Hon har varit en stöttepelare för de som hatar mångfald och frihet i decennier.

Kommentera (120)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Ivan Midjich är en av aktivisterna i det ledarlösa nätverket We Are Dalarna.

Det är ett partipolitiskt och religiöst obundet nätverk av aktivister. De arbetar utomparlamentariskt och efter en strikt ickevålds-princip för att människor ska ges en möjlighet att påverka samhället i en positiv riktning.

Här finns ett dokument som du kan använda om du också vill anmäla Vera Oredsson

Vera Oredsson är en ökänd nazist. Nazismens grand old lady i Sverige, om man så vill. Hon kom hit som flyktingbarn, hennes pappa var medlem i Hitlers SA. Hon har varit aktiv nazist i princip hela sitt liv. 1975 blev hon Sveriges första kvinnliga partiledare, för det nazistiska Nordiska rikspartiet.

Till nazidemonstrationen i Borlänge på 1 maj blev hon inbjuden som hedersmedlem i Nordiska motståndsrörelsen.

Demonstrationen är nu mest känd för den ikoniska bilden där Tess Asplund sträcker näven i armen för att visa motstånd mot nazisterna. För att visa motstånd mot motdemonstranterna valde Vera Oredsson att göra en annan gest med sin arm: en Hitlerhälsning.

Förutom att vara en vidrig symbol för hat är Hitlerhälsningar olagliga. Vi kommer därför polisanmäla Vera Oredsson. Vi uppmanar hela Sverige att göra samma sak.

Vi anmäler henne för Hitlerhälsningen hon gjorde på 1 maj – men man får inte glömma hennes historia. Vera Oredsson har varit en stöttepelare för de som hatar mångfald och frihet i decennier – och har till och med gett ut en bildserie där hon förklarar hur man gör Hitlerhälsningen på bästa sätt.

Vårt mål är att hon lagförs. Mängder av poliser såg hälsningen utan att göra något. Vi anser att man inte kan stå publikt och sprida hat på det här sättet.

Hon är 88 år gammal, men mycket pigg – och vet mycket väl vad hon gjort.

Er tid kommer nazister! Vi kommer att fortsätta granska den nazistiska rörelsen i Sverige, och vi kommer fortsätta granska de som överträder lagen.

Ivan Midjich,
Aktivist, We are Dalarna

Här finns ett dokument som du kan använda om du också vill anmäla Vera Oredsson

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (120)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.