Torsdag 6 Okt
Stockholm

Varför får inte elever med diabetes anpassad skolmat?

Jan Lundstein skriver att diabetes måste tas på allvar i skolorna.
1 av 4
Jan Lundstein skriver att diabetes måste tas på allvar i skolorna. Foto: Privat/TT
"Som laktosintolerant får man specialkost i skolan. Är man allergisk mot nötter, gluten eller mjölkprotein får man specialkost i skolan. Är man däremot diabetiker så får man ingen skillnad alls".
2 av 4
"Som laktosintolerant får man specialkost i skolan. Är man allergisk mot nötter, gluten eller mjölkprotein får man specialkost i skolan. Är man däremot diabetiker så får man ingen skillnad alls". Foto: TT
"Varför får inte elever med diabetes anpassad skolmat?".
3 av 4
"Varför får inte elever med diabetes anpassad skolmat?". Foto: TT
Jan Lundstein.
4 av 4
Jan Lundstein. Foto: Privat

Debattören: Som skola har vi enligt lag en skyldighet att erbjuda våra elever näringsriktig mat och det ansvaret stannar inte vid skolmaten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Jan Lundstein har barn som är diabetiker och har även diabetes själv.

Han är också ordförande för Piratpartiet på Gotland.

Är man laktosintolerant så får man specialkost i skolan. Är man allergisk mot nötter, gluten eller mjölkprotein så får man specialkost i skolan.

Är man däremot diabetiker så får man… ingen skillnad alls på skolmaten trots att det finns tonvis med dokumentation att diabetiker ska hålla ner sitt kolhydratintag för att hålla ett jämnt blodsocker utan att behöva överdosera insulin.

Kommunerna hävdar att de följer livsmedelsverkets rekommendationer. Rekommendationer som bygger på forskning som är kraftigt utdaterad och dessutom är betald av medicintillverkande företag.

I vilket syfte då? Att tjäna pengar på att behandla en sjukdom istället för att låta folk upptäcka att man faktiskt kan minimera sitt insulinbehov eller i vissa fall, för typ2-diabetiker, helt kunna avstå från medicinering bara genom att äta kost med lågt kolhydratsinnehåll.

Men vuxna bestämmer oftast själva. Det gör dessvärre inte skolbarn som är helt utlämnade till den i många fall för diabetiker direkt farliga skolmaten.

Det finns fall där föräldrar vill skicka med sitt barn egen lämplig kost, men inte får för skolan. Varför?

Detta gäller inte alla kommuner. Vissa skolor i landet är långt framme vad gäller behovsanpassad kost till elever med diabetes. Det finns ofta alternativ till potatis, ris och pasta.

En som jobbar med detta är Michael Bäckman, kökschef på Annerstaskolan i Huddinge. Deras policy ser ut som följer:

“Annerstaskolans sockerpolicy"

Som skola har vi enligt lag en skyldighet att erbjuda våra elever näringsriktig mat och det ansvaret stannar inte vid skolmaten. Vi behöver även säkerställa att den frukost och de mellanmål som serveras inom fritidshemmets – och Caféts verksamhet håller god kvalitet.

Annerstaskolan har också ett stort ansvar för sin personal och sina elevers hälsa så att vi föregår med gott exempel genom att minska intaget av socker och snabba kolhydrater.

Elever som fyller år, hur firar vi i skolan?

Det är viktigt för eleverna att de blir uppmärksammade på deras födelsedagar, framför allt i de lägre åldrarna. På Annerstaskolan har vi valt att göra det utan att koppla det till godis, läsk, tårta med mera.

Det finns så mycket annat vi kan göra för att uppmärksamma barnens födelsedagar!

Vi firar med till exempel sång och lekar.”

Detta är helt lysande. Alla skolor i landet borde ta efter denna policy.

Men det räcker inte där. Ansvariga för skolmaten måste börja se till innehållet i det som serveras. Det finns otroligt mycket dolt socker i processad mat som alla, både barnen och de vuxna på skolan, skulle klara sig väldigt mycket bättre utan.

Socker och kolhydrater är icke essentiellt, det går alldeles utmärkt att leva utan. Ställ krav på leverantörer.

Sluta leta efter det billigaste – det blir nämligen inte så billigt på sikt.

Jan Lundstein

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.