Torsdag 11 Aug
Stockholm

När du säger n-boll kränker du både mig och mina rötter

Collins Luther Zola skriver om sina känslor angående att chokladboll kan kallas n-boll.
1 av 3
Collins Luther Zola skriver om sina känslor angående att chokladboll kan kallas n-boll. Foto: Privat/TT
"Jag förstår att du som människa bara vill äta den där jävla chokladbollen för det är trots allt fruktansvärt god. Dock så bör du akta dig för att använda ordet n-boll i min närvaro för då kommer jag känna mig kränkt".
2 av 3
"Jag förstår att du som människa bara vill äta den där jävla chokladbollen för det är trots allt fruktansvärt god. Dock så bör du akta dig för att använda ordet n-boll i min närvaro för då kommer jag känna mig kränkt". Foto: TT
Collins Luther Zola.
3 av 3
Collins Luther Zola. Foto: Privat

Debattören: Ordets innebörd handlar om att nedvärdera mig som människa med mörkare hudton.

Kommentera (199)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Collins Luther Zola är skribent på Afropé.se.

I dag den 11 Maj är det Chokladbollens dag. Tyvärr även kallat N-bollens dag i många sammanhang.

Många människor i Sverige har frågat sig i all evighet om varför man inte får använda ordet n-boll istället för chokladboll.

För mig personligen, med en mörkare hudton och rötter från ett land i Afrika, blir detta väldigt känsligt. Det gäller även för många andra människor med mörkare hudton, och även vita svenskar för den delen.

N-ordet (för er som inte vet så betyder n-ordet slav – slav betyder någon som är ägd av någon annan och som helt enkelt har ett mindre värde) började användes för att särskilja olika människor utifrån hudfärg.

Vit var högst upp och svart var längst ner. Än i dag finns det sociala konstruktioner som reproducerar denna ordning.

Den afrikanska kontinenten har med all slavhandel gått igenom svåra perioder. Människor har förlorat sin värdighet på grund av hudfärgen och genom bli kallade n-ordet i flera århundraden.

Givetvis är det än i dag så att människor inte förstår varför man inte skall säga n-boll. Jag skall göra det enkelt: När en vit människa kallar en person med mörkare hudton så är det en stor kränkning.

De flesta människor vet vad ordet diskriminering, trakasserier, och allt med det innebär. Jag kommer dra en parallell för att människor som använder n-boll-ordet skall förstå bättre:

Om jag som heterosexuell man ser en kvinna gå framför mig på vägen med en fin bak, så kan jag aldrig någonsin gå fram och slå till henne på baken. Anledningen är enkel: hon kan uppfatta det som sexuella trakasserier.

Någonstans menar jag egentligen inget illa för hon har ju trots allt en fin bak. Dock så är det aldrig jag som bestämmer vad hon skall känna tycka eller uppleva. Det är samma sak med n- bollen.

Jag förstår att du som människa bara vill äta den där jävla chokladbollen för det är trots allt fruktansvärt god. Dock så bör du akta dig för att använda ordet n-boll i min närvaro för då kommer jag känna mig kränkt, oavsett vad du säger.

Detta i och med ordets innebörd som egentligen handlar om att nedvärdera mig som människa med mörkare hudton.

Därför anser jag att det är högst olämpligt för er som använder N-Boll ordet att i fortsättningen att använda det. Det är något extremt uråldrigt, och vi lever trots allt år 2016.

Collins Luther Zola

---

En annan debatt om chokladbollens namn finns att läsa här.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (199)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.