Lördag 24 Sep
Stockholm

Linnea, 17: Kalla mig gärna manshatare

Linnea Gryler skriver att feminism är till för alla.
1 av 3
Linnea Gryler skriver att feminism är till för alla. Foto: Privat/TT
"Jag har många gånger nu hört "Är hon feminist eller?" som något nedvärderande. Svaret är ja".
2 av 3
"Jag har många gånger nu hört "Är hon feminist eller?" som något nedvärderande. Svaret är ja". Foto: TT
Linnea Gryler.
3 av 3
Linnea Gryler. Foto: Privat

Debattören: Feminister är inte manshatare. Manshatare är ett ord som män som känt sig träffade har kommit på.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Linnea Gryler är 17 år. Hon är bosatt i Kristianstad och pluggar till undersköterska under andra året på Plusgymnasiet.

På fritiden spelar hon innebandy, umgås med sina hundar, spelar gitarr, jobbar inom Stöd och Service och åker longboard.

Linneas blogg: http://nouw.com/linneaida.

Kalla mig för manshatare, eller vad du vill, om det ger dig något. Varsågod. Men lyssna då på vad jag har att säga. Jag är ingen manshatare.

Om du inte tror mig kan du fråga min pojkvän, min pappa, mina bröder eller mina killkompisar.

Bara för att du vill kalla dig för feminist betyder inte det att du automatiskt är en manshatare. Jag respekterar alla människor som respekterar människor oberoende av könet, men uttryck dig inte så starkt om feminister om du inte har så mycket kunskap om ämnet.

En person som vill ha ett jämställt samhälle kan kalla sig för feminist. En person behöver inte kalla sig för feminist, hen kan ha åsikter om att jämställdhet är bra ändå.

Ett jämställt samhälle betyder inte att kvinnorna ska ha högre lön än män, och det betyder inte att män ska ha högre lön än kvinnor. Ett jämställt samhälle betyder att kvinnorna inte ska bli sedda som objekt.

Kvinnorna ska inte behöva bli kränka på grund av sitt kön. "Sverige är jämställt". Ja, kanske lite om du jämför med något land i en annan del av världen.

Men sluta leta efter ursäkter och sluta blunda för vad som finns här just nu, framför näsan på oss. Vi har kvinnor som blir utsatta i hem, på jobbet, utomhus, i affären, på restauranger och ja, överallt. Kvinnor som blir förnedrande och kallade för "lilla gumman" när hon försöker stå på sig.

Det viktigaste av allt: Feminism är till för både män och kvinnor. Detta är något som många missar. Det ligger stort fokus just nu hos kvinnor eftersom många kvinnor är utsatta i Sverige.

Feminism handlar också om att pappor ska få rätt till lika lång föräldraledighet som mammor. Det handlar om att få bort normer som att männen alltid ska betala, att pojkar inte kan ha rosa kläder och att bög är ett skällsord och så vidare.

Det handlar om båda könen. Se inte ner på feminister för att de kämpar för kvinnorna, vi ser er män också. Se inte heller ner på de som anklagar män i grupp som förtrycker, eftersom det gäller såklart också kvinnor i grupp som förtrycker andra.

Många får en "offerkänsla" när det gäller somliga uttryck, men dra inga slutsatser om det enda på grund av det andra. Känn dig inte heller träffad om du vet att du respekterar kvinnorna i din omgivning.

En annan sak som har hamnat lite fel är just ordet manshatare. Feminister är inte manshatare. Manshatare är ett ord som män som känt sig träffade har kommit på.

Om det skulle nu vara så att en feminist uttrycker sig illa om män generellt, dra då inte kopplingen att feminist = manshatare. Det är som att dra slutsatsen att alla män våldtar bara för att en specifik individ eller man våldtar.

Jag har många gånger nu hört "Är hon feminist eller?" som något nedvärderande. Svaret är ja. Och se inte ner på mig eftersom jag kämpar också för dina, dina syskons, dina barns och dina vänners rättigheter.

Kalla mig vad du vill, jag är ändå villig att kämpa för mina, dina och alla andras rättigheter, kvinna som man.

Linnea Gryler

---

Vill du läsa mer om feminism? Läs Matilda Wahls artikel om Ex on the Beach-Nenad.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.