Hanna Smedjegård skriver om frälsningsarméns kampanj "Dagens ungdom behöver inte fler likes. De behöver kärlek".
1 av 3
Hanna Smedjegård skriver om frälsningsarméns kampanj "Dagens ungdom behöver inte fler likes. De behöver kärlek". - Foto: Privat/TT
"Vi tror att dagens ungdom, precis som gårdagens, vill bli sedda, uppskattade och älskade".
2 av 3
"Vi tror att dagens ungdom, precis som gårdagens, vill bli sedda, uppskattade och älskade".
Hanna Smedjegård.
3 av 3
Hanna Smedjegård. - Foto: Privat

Dagens ungdom behöver inte fler likes – de behöver kärlek

Frälsningsarmén: Vem ska hjälpa de unga när samhället inte räcker till eller när föräldrarna inte klarar det?


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Frälsningsarmén är en kristen kyrka som är känd för sitt stora sociala engagemang. De säger att "omsorgen om hela människan är en central del i vår tro och verksamhet". Runt om i landet driver Frälsningsarmén kårer - församlingar och driver också olika sociala verksamheter som ett komplement till den offentliga socialtjänsten. De lokala behoven skiftar och därför kan verksamheterna se olika ut över landet.

Vuxna har i alla tider oroat sig över ”dagens ungdom”. En ständigt förtappad generation som förlorat sig i rockmusik, videovåld och nu senast i sociala medier.

Vi tror att dagens ungdom, precis som gårdagens, vill bli sedda, uppskattade och älskade.

15 procent av svenska tjejer mellan 10 och 18 år mår psykiskt dåligt. Barn som lever i familj med missbruk löper dubbelt så stor risk att bli deprimerade. 200 000 barn i Sverige lever med en förälder som har missbruksproblem.

Nio procent av alla barn i Sverige lever i fattigdom, av dem med utländsk bakgrund lever 29 procent i fattigdom. Att kunna bidra till klasskassan för att få följa med på klassresan, eller ha pengar att köpa nya gymnastikskor, är inte en självklarhet för alla barn. Inte ens i Sverige.

27 procent av killar i årskurs nio har blivit utsatta för våld. Åtta procent av dem har blivit utsatta för grovt våld. 21 000 ungdomar mellan 15 och 20 år har någon gång blivit misstänkta för brott. Ungdomar som i tidig ålder döms för brott ligger i riskzonen för fortsatt brottslighet.

Vem ska hjälpa de unga när samhället inte räcker till eller när föräldrarna inte klarar det? Vad ligger bakom ungdomars destruktiva beteende? Vad har vi vuxna för ansvar när de unga hetsas och pressas av samhällets ideal?

Vi vill motverka detta genom att arbeta förebyggande med ungdomar, oavsett om vi ordnar sommarkollon, tonårskvällar eller föräldrautbildningar.

Därför erbjuder vi barn och unga en meningsfull fritid, goda gemenskaper där de blir sedda, hörda och älskade och kan få utvecklas i sin egen takt.

Vi ser till att våra verksamheter erbjuder det som samhället inte alltid klarar av. En lågtröskelverksamhet dit alla är välkomna, där aktiviteterna inte kostar mer än det familjen klarar av att betala och där det finns en prioritering i att ha öppet på lov, kvällar och helger i så stor utsträckning som möjligt.

För vi vet att det är då barn och unga löper störst risk att hamna i utsatthet.

Vi är vuxna som tar ungdomar på allvar utan att döma. Det är så vi ger dem kraft att bli stora. Detta uppmärksammar vi i kampanjen "Dagens ungdom behöver inte fler likes. De behöver kärlek".

Hanna Smedjegård,
ansvarig Frälsningsarméns ungdomsarbete

---

En annan debatt som engagerat handlar om skolavslutningar i religiösa lokaler. Läs den här.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.