Lisa Bjernhagen tipsar om vad som ska göras för att få boende.
1 av 3
Lisa Bjernhagen tipsar om vad som ska göras för att få boende. - Foto: Privat/TT
"Sluta aldrig söka! Vidga dina vyer så mycket du bara kan och låt alla du känner veta att du letar boende".
2 av 3
"Sluta aldrig söka! Vidga dina vyer så mycket du bara kan och låt alla du känner veta att du letar boende". - Foto: TT
Lisa Bjernhagen.
3 av 3
Lisa Bjernhagen. - Foto: Privat

Ska du flytta hemifrån? Följ de här 8 tipsen!

Debattören: Här har jag samlat ihop 8 viktiga tips till att förenkla lägenhetsletandet. Hoppas de kan hjälpa dig!


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Lisa Bjernhagen är 23 år. Hon bor i Mangskog och driver bloggen skogsraah.se.

Ska du flytta hemifrån för första gången? Behöver du tips och råd? Vet du inte hur du ska gå till väga för att hitta det där första boendet, eller boende överhuvudtaget? Titta hit!

Att hitta boende är knappast lätt för någon, om du inte är en sådan som har massvis med pengar eller ett välbetalt fast jobb. Att hyra i första hand är nästintill omöjligt i vissa städer.

Konkurrensen är stor, de sökande är många och ofta krävs en stor summa pengar som start för att ens få hyra. Här har jag samlat ihop 8 VIKTIGA tips till att förenkla lägenhetsletandet. Hoppas de kan hjälpa dig!

1. Du får inte vara kräsen.

Det går inte (ifall det inte är så att du kan välja och vraka utifrån din ekonomi). Självklart ska du inte tolerera en fallfärdig lägenhet som inte är sund att bo i, men att du inte får det bästa läget, boende i den bästa stadsdelen, de finaste tapeterna eller diskmaskin på köpet får du direkt räkna bort.

2. Titta bort från bostadsköer och de "vanliga" hyresvärdarna.

Det finns många fler privata hyresvärdar och andra möjligheter att bo än du tror. Bostadsköer är i min mening hopplösa. Du ska ha stått i 10 år eller mer på flera ställen för att ha möjlighet till en vettig lägenhet, och så länge vill du inte vänta.

3. Överväg att bo kollektivt eller som inneboende.

I de större städerna är möjligheterna många och det finns många som hyr ut sina hus för att ta in studenter och arbetande. Då bor du i ditt eget rum, som oftast är möblerat, och delar kök och i vissa fall toalett med resten av de inneboende.

Du behöver inte alls vara studerande för att bo kollektivt! Är det en chans för dig att komma hemifrån och bo själv tycker jag du ska ta den.

4. Flytta till en annan stad!

Jag i mitt fall har aldrig haft särskilt svårt att hitta boende: just eftersom jag bott i små städer. Det kanske känns trist att flytta från Stockholm eller Göteborg om du är uppvuxen där, men det behöver inte alls bli sämre någon annanstans.

Passa på att plugga, jobba med något nytt och se det som ett tillfälle att utvecklas och se något annorlunda. Kanske visar det sig att du trivs jättebra i en mindre stad?

Det finns alltid möjligheter att hitta nya vänner, gå kurser och göra något du inte trodde att du skulle göra som kan visa sig bli jättebra. Dessutom är konkurrensen lägre om boende och jobb.

5. Acceptera att du måste göra uppoffringar.

Du kanske hamnar en timme eller flera mil ifrån de du håller kärast, men det hör livet till att det är så emellanåt. Det är inget att avskräckas från.

Vi lever i moderna tider där de vi bryr oss om bara är ett samtal bort och dessutom är det inget som säger att du måste bo på annan ort eller i ett område du inte riktigt gillar för alltid.

Ett första boende är sällan perfekt men det är viktigt att ta det steget så snart en kan, för ens egen del.

6. Bo i din resväska!

Passar inte alla och är inget mål att leva resten av livet efter, men det är både nyttigt och givande att minimera sina ägodelar ordentligt och leva i nuet.

Du lever mer i nuet och i större medvetenhet på det sättet när du aldrig riktigt vet hur länge du kommer stanna någonstans. Det lär dig att uppskatta det du har, där du är just nu och du får massor av lärdomar på köpet.

Du kanske bor två veckor hos en vän som är bortrest, tre månader hos en affärsman som ska jobba i Kina ett tag och ett halvår hos någon som passar på att studera utomlands. Det finns alltid de som hyr ut sina boenden för en kortare tid.

7. Jobba som au pair/annat som även erbjuder boende.

Varför inte passa på att flytta till ett annat land samtidigt som du bekantar dig med en annan familj och får boende på köpet? Jag känner inte någon som inte haft en bra upplevelse av att jobba som au pair.

Visst, du kanske inte kommer gå ihop till 100 procent med alla i familjen, men det är en erfarenhet du sent kommer glömma. Samtidigt får du chansen att uppleva ett helt nytt land, mer än bara en vecka i Los Angeles.

8. Sök, sök, sök.

Sluta aldrig söka! Vidga dina vyer så mycket du bara kan och låt alla du känner veta att du letar boende. Prata med de i skolan/på jobbet/på träningen/på kvällskursen och be dina vänner och bekanta att sprida ordet.

Plötsligt dyker det upp en privat hyresvärd som du inte alls hade hittat när du googlade själv (vilket hände senast för mig och Martin) eller att din farbror känner någon som hyr ut rum i en helt okej del av stan.

Det räcker inte med att kolla möjligheterna en gång i veckan: Du måste googla, leta och hålla koll i diverse grupper varje dag! När jag har letat boende har jag varit som besatt (en sådan där för- och nackdel med mig) men det har ofta fungerat och genererat i ett boende.

Du måste vara på och du måste överväga alla alternativ som läggs framför dig.

Lisa Bjernhagen

---

Vill du läsa mer av Lisa? Läs den här artikeln.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hade du nytta av dessa tips?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.