Matilda Wahl skriver att sexismen i Ex on the Beach finns överallt i samhället.
1 av 2
Matilda Wahl skriver att sexismen i Ex on the Beach finns överallt i samhället. - Foto: Privat/Kanal 5
Matilda Wahl.
2 av 2
Matilda Wahl. - Foto: Privat

Ex on the Beach-Nenad är långt ifrån ensam om sin vidriga kvinnosyn

Debattören: Det är ingen slump att Nenad väljer en bild på en kropp med bröst utan ansikte för att representera kvinnor för ofta är det just så vi ses.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Matilda Wahl är feminist och studerar vid Uppsala universitet.

Följ henne på Instagram: @matildawahl och lyssna på hennes podd: Beware the bitches.

Som säkert många av er vet så har det varit en hel del uppståndelse kring en kille vid namn Nenad som är med i dokusåpan Ex on the Beach.

Orsaken till denna uppståndelse är hans vidriga beteende mot en av tjejerna I programmet. Kvinnosynen i Ex on the Beach är inte helt oväntat fruktansvärd och objektifieringen vet inga gränser men trots det så lyckas han sticka ut, så pass illa beter han sig.

Jag fick på riktigt ont i magen när jag kollade på programmet och det är verkligen helt oacceptabelt att Kanal 5 inte griper in och kastar ut honom med huvudet först.

Jag är dock inte förvånad över att han får vara kvar för hans beteende är tyvärr inte unikt eller ens ovanligt i vårt samhälle och på grund av det så är det skrämmande normaliserat.

Nenad har nu fått en hel del välförtjänt kritik från, som han själv beskriver dem: "Jobbiga feminister som bölar så fort man gör något mot en tjej" och för att försvara sig själv mot kritiken så har han lagt upp en bild på Instagram där han förklarar hur mycket han älskar kvinnor.

Bilden han har valt för att representera kvinnor är en bild på en kvinnligt kodad kropp med enorma silikonbröst utan ansikte. Och här vill jag faktiskt lämna Nenad och komma in på synen på kvinnor för tyvärr så är det här så mycket större än en enskild individ med skev kvinnosyn.

Bakom det beteende och den kvinnosyn som Nenad uppvisar ligger patriarkala strukturer och ett förtryck mot kvinnor som genomsyrar precis allt.

Kvinnor ses som objekt hela tiden och överallt. Vi förminskas till och bedöms efter våra utseenden. Vi lär oss från att vi är små att det viktigaste är att se bra ut, att passa in i rollen och mallen för hur en kvinna ska vara och genom det nå det viktigaste av allt: mäns bekräftelse.

Eftersom att vi konstant ses och värderas efter våra utseenden så lär vi oss att värdera oss själva och varandra genom det också. Hur smarta, roliga, intressanta och starka vi är glöms bort och anses inte viktigt.

Det är ingen slump att Nenad väljer en bild på en kropp med bröst utan ansikte för att representera kvinnor för ofta är det just så vi ses, som våra kroppar och ingenting annat. Som kvinna ses man helt enkelt inte som en hel människa.

Det här börjar tidigt och vi matas med det konstant, det går inte att komma undan. Jag var till exempel på en godisaffär häromdagen med mina småsystrar som är sex och nio år gamla.

På godisaffären fanns två påsar, en rosa ämnad för tjejer och en blå ämnad för pojkar (härligt med nytänkande). På killpåsen stod det "For boys, xtra power" och på tjejpåsen stod det "For girls, supermodel power, for model charms".

Man kan alltså inte ens handla godis utan att matas med de här sjuka stereotyperna för hur tjejer respektive killar ska vara.

Jag mår illa av att mina småsystrar och alla andra tjejer ska behöva växa upp i en värld där de lär sig att deras utseenden och mäns bekräftelse är det som är viktigast och jag vägrar acceptera att det är så.

Jag tänker aldrig sluta kämpa för en förändring och jag kommer aldrig sluta säga ifrån när jag ser något som är fel. Jag kommer alltid vara som Nenad skulle säga "en jobbig feminist" och en jävligt stolt sådan också.

Matilda Wahl

---

För att veta mer om Ex on the Beach-Nenad: Läs den här artikeln.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.