Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rasism mot vita är också rasism

- 17/05/2016, 15:59
Torbjörn Jerlerup skriver att rasismen även drabbar vita.
1 av 3

Torbjörn Jerlerup skriver att rasismen även drabbar vita.

Privat/TT

"Det finns inte omvänd rasism, bara rasism".
2 av 3

"Det finns inte omvänd rasism, bara rasism".

TT

Torbjörn Jerlerup.
3 av 3

Torbjörn Jerlerup.

Privat

Debattören: Allt generaliserande hat mot vita såväl som svarta, kristna som muslimer, majoritetssvenskar som romer, är att betrakta som rasism.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ibland påstås det att man inte kan vara rasistisk mot en majoritetssvensk vit person. Rasism påstås alltid vara kopplad till maktfrågan.

Om man är i underläge kan man inte vara rasist mot någon i överläge och vita antas alltid per definition vara i "överläge".

"Omvänd rasism finns inte" heter det.

I det kan jag delvis hålla med. Det finns inte omvänd rasism, bara rasism. Och allt generaliserande hat mot vita såväl som svarta, kristna som muslimer, majoritetssvenskar som romer, är att betrakta som rasism.

För en drabbad individ är det egalt om denne är i så kallat över- eller underläge, själva rasismen gör att man alltid hamnar i underläge.

Jag har en grekisk vän som jobbar i förorterna i Stockholm, bland ungdomar. Han brukar förklara varför han alltid ryter till då någon sprider hat mot majoritetssvenskar eller vita så här:

"När jag ska prata med en klass eller en grupp om rasism, så ställer jag alltid frågan: ”Vill ni veta vad jag anser är rasism”? Det brukar de vilja. Då säger jag: ”svennehora”, ”svennejävel”, ”viting".

Det brukar ofta ta skruv. För de som säger så brukar inte tycka att de är rasister. Men vill ni veta en sak? De som säger ”svennehora” är nästan alltid de som säger ”jävla somalier”, ”judejävel” eller ”jäkla musse” också.

Så möter man någon ung person som säger ”svennejävel”, måste man reagera snabbt och hårt.

Men det är inte rasism att vara arg på vita och ”svennar” eftersom vi är i underläge, brukar de säga ibland. Jag svarar genom att peka på klassen.

I de områden där jag jobbar är så kallade ”svennar” och vita verkligen inte i majoritet, oftast tvärtom. ”Är svennar i majoritet i den här skolan”.

Många gillar inte att man kallar ordet ”svennejävel” för rasism. Det vet jag. Fina, intellektuella människor brukar säga så. Jag är inte intellektuell, men jag säger det ändå.

Om vi inte reagerar kraftfullt då ungdomar kallar någon för ”svenne” som öknamn, och om vi inte behandlar det som rasism, så skapar vi framtida problem för oss själva. För den som saknar spärrar så till den grad, att den kan skrika ”svennejävel”, hyser nästan alltid andra fördomar, mot andra folkslag också. Idag är det ”svennejävel”, imorgon ”jäkla yahood” (jude)."

Så enkelt är det. Hat föder hat. Fördomar föder fördomar.

Att bekämpa rasism genom att själv låta som en nazist är inte bra. Om det är nazism att hetsa mot hudfärger, vad är det då att hetsa mot "vita"? Om det är rasism att kalla muslimer för muslimjävlar, vad är det då att kalla en majoritetssvensk för "viting" eller "svennehora"?

Jo, det ska jag säga, vad det är: rasism!

Och en länk om du vill ha till en artikel där min vän skrivit mer om sina åsikter: https://motargument.se/2014/01/22/ordet-svenne-ar-ocksa-rasism/

Torbjörn Jerlerup

---

Vill du läsa mer av Torbjörn? Läs den här artikeln.