Onsdag 10 Aug
Stockholm

Brinnande bilar är ett misslyckande – även för oss politiker

Maria Moraes (MP) skriver om bilbränderna.
1 av 2
Maria Moraes (MP) skriver om bilbränderna. Foto: Rebecca Selin, Moments you love/TT
Maria Moraes (MP).
2 av 2
Maria Moraes (MP). Foto: Rebecca Selin, Moments you love

Miljöpartist: För mig är det alltid ett misslyckande som politiker när jag ser att vi i vårt samhälle har så otroligt segregerade områden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Brinnande bilar i våra förorter bör alltid ses som ett nederlag för oss som politiker!

Självklart är det en fråga om självinsikt, jag menar, det är ju alltid enklare att lägga ansvaret i händerna på de ungdomar som nyss vred om det lilla kugghjulet på sina tändare och kastade något mot närmsta bil.

För mig är det alltid ett misslyckande som politiker när jag ser att vi i vårt samhälle har så otroligt segregerade områden, där unga växer upp utan framtidstro, med en stark känsla av utanförskap och hopplöshet. Vare sig jag tycker att de bör känna så eller inte, bör bränna bilar eller inte, så är det ett faktum!

Det är alltid mitt misslyckande som vuxen, medmänniska och politiker att dessa ungdomar finns.

Brinnande bilar ställer frågor till mig, till oss som förtroendevalda: När var du senast här och talade med oss? Vad ger du oss för alternativ? Hur arbetar du idag för att förebygga fler brinnande bilar, djupare rotat utanförskap och mer segregerade förorter?

Det enkla alternativet är, som sagt att lägga ansvaret i händerna på de ungdomar som nyss vred om det lilla kugghjulet på sina tändare och kastade något mot närmsta bil.

Enkelt är det också för oss att lägga skuld och ansvar på deras föräldrar. Föräldrar som ovetande hemma tror att deras ungdom är på fotbollsträningen, eller kanske inte bryr sig var de är, kanske inte existerar alls eller som i många fall har vädjat till socialtjänsten och bett om hjälp med sin tonåring i många år.

Visst kan vi som vuxenvärld, civilsamhälle och politiker klappa oss på bröstet, klättra upp på våra höga hästar för att se ner på dessa människor.

Visst kan vi påstå att du i Sverige har alla möjligheter, att alla dörrar står öppna och har du valt fel är du en "hjärndöd ungdjävel","idiot","jävla ligist".

Det är ju den enkla vägen, ja menar, att alltid bortse från sitt eget ansvar.

Glöm då bara inte att det är just det du kritiserar i din "motståndare". Att dessa inte tar sitt egna ansvar, ser sin del.

Plötsligt stod ni där på samma plats, ansvarslösa, omgivna av brinnande bilar och bristande förståelse för varandra.

En sund demokrati luktar inte brandrök!

Maria Moraes,
Förtroendevald för Miljöpartiet de gröna i Linköping

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.