Söndag 9 Maj
Stockholm

Vi måste sluta skrika "ryssen!" så fort en mast råkar rasa

Ivan Midjich tycker inte vi ska oroa oss för Ryssland.
1 av 3
Ivan Midjich tycker inte vi ska oroa oss för Ryssland. Foto: Privat/Ap
Ivan Midjich.
2 av 3
Ivan Midjich. Foto: Privat
"Alla förment opartiska informationsförmedlare lade utan att tveka skulden på Ryssland".
3 av 3
"Alla förment opartiska informationsförmedlare lade utan att tveka skulden på Ryssland". Foto: Ap

We are Dalarna: Vi ser en uppenbar risk att den här typen av felaktig information skapar rädsla hos våra beslutsfattare,

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Ivan Midjich är en av aktivisterna i det ledarlösa nätverket We Are Dalarna.

Det är ett partipolitiskt och religiöst obundet nätverk av aktivister. De arbetar utomparlamentariskt och efter en strikt ickevålds-princip för att människor ska ges en möjlighet att påverka samhället i en positiv riktning.

Ingen kan väl ha undgått de senaste dagarnas märkliga nyhetsrapportering om misstänkt sabotage av olika delar av vår infrastruktur. Den ena konspirationsteorin efter den andra har kablats ut i våra media. Särskilt om konspirationerna på något sätt kunnat antyda att Ryssland legat bakom.

Nu är jag verkligen ingen vän av Putin och hans hbtq-fientliga lagar, annektering av Ukrainas territorium och förföljelse av regimkritiker – för att bara nämna några saker, men det finns två aspekter av de nyheter vi blivit matade med jag finner särskilt intressanta, och mer än en smula oroväckande.

Den första är att inte bara kvällspressen utan även medias mest seriösa aktörer okritiskt publicerat vad som måste betraktas som det ena journalistiska haveriet efter det andra i form av ogrundade spekulationer ägnade att framkalla rädsla hos befolkningen.

Den andra aspekten är att ett antal så kallade terrorexperter fått fritt spelrum att framföra sina åsikter utan någon kritisk granskning av rimligheten i deras högst kontroversiella ståndpunkter.

Först ut var den numera ökände terrorismforskaren Hans Brun, vars senaste debacle med den fullständigt oskyldigt utpekade Mutar Muthanna Majid nu tycks om inte glömt så i alla fall förlåtet. Brun pekade mot Ryssland med hela handen och verkade än en gång obekymrad över avsaknaden av bevis.

Nu är väl kanske just Herr Brun svår att ta på något större allvar, men strax efter hans utspel kom nästa uttalande, från en betydligt tyngre aktör i ämnet terror och omvärldsanalys.

Professor Wilhelm Agrell tyckte nämligen att de senaste dagarnas händelser kunde kopplas till en särskild sorts ”hybridkrigföring” vi tidigare sett, till exempel i Krim.

Således ingen tvekan om vart även hans hand pekade, även om han hade förstånd nog att förpacka sina likaledes ogrundade påståenden snyggare än Herr Brun. Men låt oss ta en titt på dessa ”sabotageaktioner” av ”främmande makt” riktade mot känsliga delar av vår infrastruktur.

● Masten utanför Borås föll för att någon/några skruvat av muttrarna som höll den samman. Även om jag kanske sårar en och annan hantverkare vågar jag påstå att det knappast krävs specialistkunskaper att hantera en skiftnyckel med en rörförlängare på.

● Stoppet hos SOS Alarm berodde på brister i underhållet.

● SJ:s biljettsystem havererade på grund av driftstörningar hos deras IT-leverantör.

● Driftstörningen i Luftfartsverkets radarövervakning berodde på att Telia utförde servicearbeten och klantade sig.

● Antennen som ramlade ner från vattentornet i Stenstorp, igen, gjorde så för att den, fortfarande, var för dåligt fastsatt. Det var nämligen inte första gången den ramlade ner

Dessa isolerade händelser bakades alltså ihop till olika delar av en lömsk plan för att destabilisera viktiga samhällsfunktioner. Och alla förment opartiska informationsförmedlare lade utan att tveka skulden på Ryssland. De kritiska rösterna var få och gavs inget utrymme hos de stora mediehusen.

Detta är för dåligt. Särskilt som det kommer precis innan riksdagen nu på onsdag ska rösta om värdlandsavtalet med NATO. Ett avtal majoriteten av folket för övrigt är emot.

Jag ser en uppenbar risk att den här typen av felaktig information skapar rädsla hos våra beslutsfattare, och riskerar att påverka dem i en riktning som saknar stöd hos merparten av oss medborgare.

Ivan Midjich,
We Are Dalarna

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela