Mikael Holm vill att Sverige inför medborgarlön.
1 av 2
Mikael Holm vill att Sverige inför medborgarlön. - Foto: Privat/Bertil Ericson / TT
"Att vi kommer se en lavinartad ökning för arbetslösheten i Sverige de kommande tio åren ser jag som givet".
2 av 2
"Att vi kommer se en lavinartad ökning för arbetslösheten i Sverige de kommande tio åren ser jag som givet". - Foto: Bertil Ericson / TT

Ingen förtjänar förnedrande besök hos socialen – så här löser vi det

Debattören: Att få sina behov uppfyllda ska vara en självklarhet som varje stat ska vara skyldiga att ge sina medborgare.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mikael Holm är 28 år. Han har en masterexamen i företagsekonomi.

Regeringar som under de senaste åren har pratat om att de ska skapa nya jobb. Vadå skapa nya jobb? Ska de helt enkelt skapa nya jobb ur tomma intet?

Nej! Den praktiska utkomsten av det de talar om är olika program där arbetslösa blir undangömda: Utbildningar genom arbetsförmedlingen, meningslösa praktiker och så kallade fas 3-program.

För faktum är att hur mycket det än lovas att det ska skapas nya jobb så är jobbskapande för deras del nästintill en ren omöjlighet. Att skapa jobb ur tomma intet är ett uppdrag dömt att misslyckas och anledningen till det är mycket simpel.

Den arbetarlinje som har drivits i landet under den senare hälften av förra seklet har varit bra och den har hjälpt till att öka välståndet för landet. Men nu är det dags att inse att samhällsutvecklingen är på väg in i en ny fas och det är även dags att ta till aktioner för att anpassa sig för den nya fasen. Arbetarlinjen är på väg att dö ut.

Faktorerna för den nya fasen är många. Dels går den tekniska utvecklingen på högvarv och teknik som ersätter mänsklig arbetskraft kommer till högre grad att ta över uppgifter på arbetsmarknaden.

För tio år sedan gav några av världens främsta forskare inom teknik utlåtandet att självdrivna bilar aldrig skulle bli ett alternativ. I år ser vi hur stora biltillverkare implementerar bilar som är just självdrivande.

Nyskapande av teknik är något av det mest fördelaktiga för mänskligheten i form av att förenkla våra liv. När det gäller arbetsmarknaden ställer det krav på att vi tar till anpassning till de tekniska utvecklingarna.

Därutöver har det blivit allt vanligare att stora fabriker som tidigare svalt tusentals personer i arbetskraft flyttar utomlands. Anledningen till det är rent marknadsekonomiska, det är billigare att bedriva driften av fabrikerna utomlands helt enkelt.

Att vi kommer se en lavinartad ökning för arbetslösheten i Sverige de kommande tio åren ser jag som givet baserat på ovan nämnda faktorer. Inom nämnda tid är det inte alls orimligt att vi har en arbetslöshet på uppemot femton procent.

Med en så hög arbetslöshet, vart ska vi göra av alla människor? Om vi fortsätter som vi har gjort hittills har vi antagligen både fas 4 och 5 om tio år, säkerligen även ett fas 6.

Men visst, frågan är även rent ideologisk. Vilken typ av samhälle vill vi ha? Vill vi ha ett samhälle baserat på växande klassklyftor, ökad andel uteliggare och barn som svälter. Ja, i så fall kan vi sikta på att nå fas 7 också.

Men i fall vi vill ha en stat som faktiskt ser efter sina medborgare och värnar om att alla människor i landet mår bra och att alla får sina grundläggande behov uppfyllda. I så fall måste vi överväga alternativen för att rekonstruera det samhälle som vi lever i. Det absolut enklaste sättet att rekonstruera det är genom att införa medborgarlön.

Medborgarlön ska inte finansieras med mina pengar! Skanderar många. Ledsen att öppna ögonen för er. En liknande form av medborgarlön finansieras redan av dina skattepengar, den kallas socialbidrag.

En aspekt som det är väldigt viktigt att vara medveten om är att det inte handlar om medborgarlön och bidrag. Det handlar om medborgarlön eller bidrag. Det går inte att ha båda samtidigt, det finns helt enkelt inte resurser till det.

Enkelt uttryckt: Det handlar om att bygga om och förenkla bidragssystemet. Därtill kommer det naturligtvis finnas specialformer för exempelvis svårt sjuka och handikappade med mera.

Ingen människa förtjänar att förnedras i utredningar hos socialen innan de får sina grundläggande behov uppfyllda. Att få sina behov uppfyllda ska vara en självklarhet som varje stat ska vara skyldiga att ge sina medborgare.

Mikael Holm

---

Passa på att läsa Mikael Holms andra artikel om medborgarlön också.

/
/
/
/
/
Bör Sverige införa medborgarlön?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.