LUF Uppsala kommer med en slutreplik.
1 av 3
LUF Uppsala kommer med en slutreplik. - Foto: Privat/Privat/TT
Filip Jovicic.
2 av 3
Filip Jovicic. - Foto: Privat
Amanda Kanange.
3 av 3
Amanda Kanange. - Foto: Privat

I Stockholm tar det 8 år att få bostad – låt marknaden lösa det

LUF Uppsala: Konsekvenserna av en socialdemokratisk bostadspolitik för de mest utsatta är stora.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

SSU Uppsalas Asal Gohari och Gustaf Silenstam skriver i sin artikel att lösningen på bostadsbristen är fler hyresrätter och att marknadshyror skulle ge upphov till chockhöjda hyror framförallt för unga.

Marknadshyror är endast en aspekt av LUF:s bostadspolitik. Vi förstår att SSU menar väl när de vill skydda ungdomar från höga hyror.

Men så länge marknaden inte får verka fritt kommer svarta marknader med ockerhyror att finnas. Det är bara att ta sig en titt i vilken ”Bostad Uppsala”- eller ”Bostad Stockholm”-grupp på Facebook som helst för att se att den svarta marknaden blomstrar och att skyhöga hyror redan tas ut.

SSU skriver även att regelförenklingar på bostadsmarknaden behövs. Det håller vi helt med om. Vi tror att regelförenklingar i kombination med möjlighet till ökad vinst skulle öka incitamenten för byggande av hyresrätter.

Självklart skulle hyrorna stiga till en början eftersom det tar relativt lång tid att producera bostäder. Men som det ser ut idag är situationen ohållbar. Människor varken kan eller vill flytta och på åtta år har antalet uthyrda bostäder till personer med kortare än fyra års kötid minskat med 75 %.

Med vår politik skulle fler hyresrätter byggas, och det skulle i sin tur skapa en så kallad flyttkedja. Problemet är inte alltid att man inte har råd, problemet är oftast att det inte finns någon bostad att flytta in i varvid man klamrar sig fast vid det boende man har.

Som vi framlyfte i vår första artikel tror vi inte att bostadsmarknaden är något undantag från marknadsekonomiska mekanismer om marknaden får verka fritt.

I en marknadsekonomi finns det alltid budget- såväl som lyxigare alternativ. Det kan te sig orättvist att människors boende har olika hög standard eller att man tjänar olika mycket pengar.

Men det är väl det som är den grundläggande ekonomiska konflikten mellan liberalismen och socialismen – marknadsekonomi vs regleringar och en mer planinriktad ekonomi. Frågan är vilken av dem som har visat sig fungera? SSU tar upp Norge och Helsingfors som två skräckexempel mot marknadshyror.

I Helsingfors tar det 0 veckor att få en bostad. I Oslo tar det 0 veckor att få en bostad. I Stockholm tar det 8,4 år. Det är svårt för svenska ungdomar att få chockhöjda hyror när de inte ens har möjlighet att få en bostad att betala hyra för.

Konsekvenserna av en socialdemokratisk bostadspolitik för de mest utsatta är stora. Vår bostadsmarknad stänger i nuläget ute de som inte har ett stort socialt eller finansiellt kapital.

Vi menar att SSU:s politik är ett typexempel på när politisk reglering som säger sig värna om rättvisa och jämlikhet istället leder till social orättvisa och färre möjligheter till klassresor för de som behöver det mest.

Filip Jovicic,
Vice distriktsordförande och bostadspolitisk talesperson för LUF Uppsala

Amanda Kanange,
Distriktsstyrelseledamot för LUF Uppsala

---

Läs LUF Uppsalas tidigare inlägg i den här debatten.

Luf
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.